Tik oranži kā lielas saules bumbas, dzelteni un ar zaļu svītrojumu. Ķirbji piektdien Aizkrauklē redzami daudzviet, bet vislielākā rosība sociālā dienesta telpās, kur savu veikumu izrāda pensionāru biedrība. „Cik tad ir šogad rekordlielais! Es nezinu, knapi pacēlu pati savu, bet nebija man kur nosvērt!" saka ķirbju audzētāja Lidija Pitirāne.
To, cik šķirņu lielo ogu piektdien varēja apskatīt Aizkrauklē īsti nezin neviens, bet visi esot auguši tepat Daugavas krastos. Starp acij ierastajiem izstādīti arī pavisam neparasti - olu ķirbji. Kāda kundze skaidro, ka tagad tie derot vien kā dekorācija, bet kamēr vēl mazi sanākot gardi pildīti ķirbīši. To, kādus ēdienus var pagatavot no ķirbjiem, var uzzināt un nobaudīt ikviens ķirbju dienas apmeklētājs. Saimnieces bija parūpējušās par ķirbju zupu, salātiem, un pankūkām, kā arī atklāja pa kādam noslēpumam kā bērniem veselīgās ogas iemānīt.
„Kotletes cepu, pie gaļas pielieku ķirbi klāt. Tāpat kā liek kabaci, tā ķirbi arī var," saka cita ķirbju audzētāja Dzidra Kārkliņa.
Ķirbji goda vietā piektdien Aizkrauklē bija celti arī visās mācību iestādēs un kultūras namā, bet ideja par šādu pilsētas ķirbju dienu radusies pensionāru biedrībai, un nākamgad tā noteikti tikšot turpināta.