Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Intu Asari

Ēst veselīgi: Piena produkti ikdienā

Piena produkti veselīgā uzturā – ļoti noderīgi, bet pārspīlēt nevajadzētu

Uztura speciālisti norāda, ka ikdienas ēdienkartē līdzās augļiem, gaļai un dārzeņiem būtu vēlams iekļaut arī dažādus piena produktus. Cik daudz? Kādus labāk izvēlēties? Un kuriem veikala plauktos labāk iet garām?

Speciālisti atzīst, ka piena produkti cilvēka organismam ir pat ļoti ieteicami. “Piena produkti uzturā ir vēlami, jo tie  satur kalciju, olbaltumvielas, dažādas minerālvielas, A vitamīnu, B grupas vitamīnus,” stāsta uztura speciāliste Eva Kataja.

Vienlaikus ar to daudzumu ikdienā nevajadzētu pārspīlēt.

Ieteicamā dienas deva ir trīs porcijas.

Tas nozīmē: no rīta, piemēram, dažas siermaizes, pusdienās 100 grami biezpiena ar krējumu, vakarā viena glāze kefīra. 

“Ikdienā no piena produktiem primāri vajadzētu izvēlēties tādus, kas ir pēc iespējas mazāk samocīti. Vai nu tas ir tīrs piens, tīrs siers vai biezpiens, vai bezpiedevu jogurts.

Mazāk vajadzētu lietot tādus, kuriem pievienotas papildu sastāvdaļas.

Jogurtos ir cukurs un vēl dažādas papildu piedevas,” norāda Kataja.

Nevajadzētu izvēlēties saldinātus jogurtus, sieriņus vai biezpienus, sevišķi, ja neveicat fiziski smagu darbu vai ikdienā nesportojat? “Tās ir liekas kalorijas, kuras, ja netiek izmantotas, ļoti strauji uzkrājas tauku veidā,” norāda Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” vadītāja Lolita Neimane.

Ļoti labi ikdienā būtu uzturā lietot raudzētus jeb skābpiena produktus, piemēram, kefīru, nesaldinātu jogurtu, paniņas un citus. “Skābpienu produktos ir labās baktērijas, kas dzīvo arī mūsu zarnu traktā. Ja ir kādas infekcijas, tiek lietotas antibiotikas, tad šīs baktērijas var iet bojā. Lai atjaunotu šīs baktērijas, labi palīdz skābpiena produkti,” skaidro Slimību profilakses un kontroles centra Veselības veicināšanas departamenta direktore Ilze Straume.

Jāatceras, ka dažādi mandeļu vai auzu pieni nebūs piena produktu aizstājēji. Tiem ir pavisam citādāks sastāvs.

Bet kā ar sviestu? “Par sviestu es saku tā – tas ir jānopelna. Jānopelna ar fizisko noslogojumu. Vai nu jums ir smags fiziskas darbs, vai jums ir kārtīga brīvā laika noslodze sporta zālē, vasarā ar velosipēdu un brīvā laika pavadīšana aktīvā formā. Tad sviestiņu var smērēt pa labi un kreisi,” saka diētas ārsts Andis Brēmanis.

Runājot par tīru pienu, eksperti atzīst, nav atšķirības, vai dzerat svaigu vai pasterizētu pienu. Abi būs labi. Ja ir liekais svars, tad labāk tomēr būtu izvēlēties pienu ar mazāku tauku saturu.

0 komentāri
Pievienot komentāru
Komentēt vari ar kādu no saviem sociālo mediju profiliem
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti