Pasaules veselības dienā aicina padomāt par vielām, kas nonāk cilvēka organismā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

7.aprīlis ir Pasaules veselības diena, kurā ir vērts padomāt vielām, kas ikdienā nonāk cilvēka organismā, norāda Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docente un dietoloģe Laila Meija, piebilstot, ka ne vienmēr aptaukošanās cēlonis meklējams tikai neveselīgā pārtikā.

Ir zināms, ka aptaukošanās mūsdienās ir nopietna un aktuāla problēma un galvenais aptaukošanās cēlonis ir neveselīgs dzīvesveids – pēdējo gadu desmitu laikā cilvēki par maz kustas un par daudz uzņem kaloriju. Tas ir nosaukts par "dīvāna, kartupeļu un pults sindromu" – cilvēks sēž uz dīvāna, ēd čipsus un skatās televīziju vai izmanto datoru.

„Aptaukošanās cēlonis ne vienmēr ir tikai burgers un kola. Ārsti zina, ka aptaukošanās cēlonis ne vienmēr tik viegli atrodams un bieži ir ļoti grūti ir cīnīties ar aptaukošanos. Līdz ar to tika radīta teorija „programmēts, lai būtu aptaukojies”.

Tas nozīmē, ka, jau piedzimstot, ir ieprogrammēts, ka 40 gadu vecumā viņu sagaida aptaukošanās, un par to ir atbildīgas daudzas cilvēku radītas vielas, kas izjauc cilvēka fizioloģisko metabolisma regulāciju, izjauc tauku metabolismu – tauku šūnas veidojas lielākas un vairāk.

Turklāt daudzām vielām ir iedarbība uz endokrīno sistēmu, uz hormonu veidošanos. Tādējādi mainās cilvēka apetīte, mainās sāta sajūta un ēdiena izvēle,” stāsta RSU docente Laila Meija.

Galvenās šo vielu grupas ir: pesticīdi, kas ir augļos un dārzeņos, plastifikatori (visplašāk lietotie ir ftalāti, kas plastmasu padara elastīgu un cietu, – tie ir pārtikas plēvē, mākslīgajā ādā, daudzās bērnu rotaļlietās) un bisfenols A (BPA), kas sastopams plastmasas izstrādājumos, konservu iekšējā pārklājumā.

Cilvēkiem nevajadzētu krist panikā, bet savā dzīvē un paradumos mainīt to, kas ir iespējams: izvairīties no plastmasas, iegādāties ekoloģiskos sadzīves kopšanas līdzekļus un ikdienā mājas uzkopšanā un citur vairāk izmantot ūdeni, būt fiziski aktīvam, svīst, lietot daudz ūdens un šķiedrvielas, kā arī baudīt veselīgu pārtiku, aicina dietoloģe Meija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti