Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Māru Jēkabsoni. Norisinās bibliotēku nedēļa

Rīta Panorāma

Saruna ar Tomu Pastoru par prezidenta vēlēšanām Ukrainā

Ēst veselīgi: Šķīvja princips ēdienkartē

Padomi veselīgam uzturam – šķīvja princips ēdienkartē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 7 mēnešiem.

Eksperti iesaka dienā apēst aptuveni 500 gramus augļus un dārzeņus un 50 gramus liesas gaļas. Parasti nedz mājās, nedz ēdnīcās ar svariem klāt nestāv, tāpēc talkā var nākt “šķīvja princips”.

Fitnesa treneris un viens no raidījuma “Gudrs vēl gudrāks” vadītājiem Kaspars Ozoliņš stāsta, kā viņš ikdienā ievēro veselīgas ēšanas paradumus: “Es atšķiros no citiem fitnesa profesionāļiem, ka es nemēru ēdienu gramos, tomēr pieturos pie šķīvja principa - ja uz tā lieku zivis vai gaļu, tad noteikti tur būs ļoti daudz salātu, dārzeņu.”

Katru dienu ēdienkartē ir nepieciešams iekļaut dažādus produktus no atšķirīgām pārtikas grupām, nevis piestumt kuņģi tikai ar kartupeļiem vai maizi. “Neveselīga uztura paradumi tiek saistīti gan ar sirds un asinsvadu slimību risku, gan onkoloģisko slimību risku, osteoporozi, cukura diabētu,” stāsta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciāliste Sanda Terela.

Bet kā saprast, ka maltītē tiek uzņemtas organismam nepieciešamās vielas? Talkā nāk pavisam vienkārša metode, kuru sauc par šķīvja principu. “Te mēs uzskatāmi redzam, ka ir uz pusēm un tā pusīte vēl uz pusēm. Kas ir lielajā pusē? Dārzeņi, zaļumi, sakņu sautējums vai biezzupa. Tajā otrajā pusītē ir gaļas gabals vai zivs ar griķiem, var būt kādreiz tikai gaļa,” norāda diētas ārsts Andis Brēmanis.

Šādā veidā ēdienkartē pareizās proporcijās tiek iekļauti gan dārzeņi, gan olbaltumvielas, kas ir gaļa, ola vai pākšaugi, kā arī saliktie ogļhidrāti. “Tas var būt kartupelis, tie var būt griķi, rīsi, pasta. Šeit princips: jo rupjāk, jo labāk. Jo mazāk apstrādāti. Tajā skaitā kartupelis, nevis izvārīts un ar sviestu sablenderēts, bet drīzāk ar visu miziņu, piemēram, krāsnī cepts. Nevis baltākie rīsi, bet tumšākie. Pasta pēc iespējas tumšāka,” stāsta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju programmu “Uzturs” un “Uzturzinātne” vadītāja Lolita Neimane.

Ar ēdiena daudzumu nevajadzētu pārspīlēt.

Eksperti iesaka ēst lēnām, lai laikus iestātos sāta sajūta. Ātri rijot, noteikti apēdīsiet par daudz.

“Nesveram mēs uztura produktus, nerēķinām ikdienā kalorijas. Tas nav iespējams, un laika arī nav. Bet ļoti labi jūt pēc savas ķermeņa formas. Ja jūti, ka nāk ap vēderu lieka tauku masa, kustēties kļūst grūtāk, tas nozīmē “stop, jāsamazina”. Kaloriju daudzums jāsamazina,” iesaka gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

Šāds šķīvja princips jāņem vērā katru dienu visas dienas garumā. Arī brokastīs, ēdot putru ar kādu augli un vienu olu, saliktā šķīvja princips būs ievērots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti