«Mazi šefpavāri - lieliska garša»! Bērnus aicina uz veselīgas ēšanas meistardarbnīcu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Bērniem jāļauj pašiem darboties ar pārtikas produktiem un jaunām garšām, lai viņi iemācītos nenoraidīt nepazīstamus, nebaudītus ēdienus un produktus. Ēdiena nepazīšana noved pie tā, ka bērni atsakās no dažādiem produktiem, un viņu ēdienkarte kļūst vienveidīga. Laura Vana Tallinā veiksmīgi realizējusi projektu, kurā bērnus iepazīstina ar dažādiem ēdieniem, to gatavošanu un ēšanas paradumiem. Tagad speciāliste ieradusies Latvijā, lai mūsu bērnus mācītu iepazīt virtuves noslēpumus.

Šī gada 18.janvārī Dānijas Kultūras institūts Igaunijā, Latvijā un Lietuvā organizēs veselīgas ēsanas un garšu meistardarbnīcu, kas paredzēta skolas vecuma bērniem (9-12 gadi) "Mazi šefpavāri - lieliska garša".

Meistardarbnīca norisināsies Rīgas Doma kora skolā, un to vadīs uztura speciāliste Laura Vana no Igaunijas.

Pasākuma uzdevums būs iemācīt bērniem izprast un novērtēt pārtikas produktu dažādās garšas, nostiprināt zināšanas un izpratni par pārtikas produktu uzturvērtību un nozīmi vesela cilvēka attīstībā un veselības nostiprināšanā.

Ļoti bieži bērni uz jaunām garšām un produktiem reaģē skeptiski. To nevajadzētu uzskatīt par tīšu ignoranci no bērna puses - šāda reakcija bērniem ir dabiska. Diemžēl visbiežāk šī noraidošā attieksme beidzas ar strīdiem pie vakariņu galda, radot priekšstatu, ka bērns ir nepamatoti izvēlīgs attiecībā uz ēdienu. Tas var novest pie tā, ka bērna uzturs ir pārāk vienveidīgs un neveselīgs. Veids, kā šādu situāciju mainīt, ir iepazīstināt bērnu ar dažādām garšām un smaržām, turklāt, ļaut to bērnam darīt paša noteiktā tempā - nesteidzināt viņu. Līdzko bērnam pašam ļauj darboties ar pārtikas produktiem un iesaista ēst gatavošanā, šāda "tielēšanās" ļoti dabiski un ātri tiek pārvarēta vai pat pilnībā izbeigta.

Meistardarbnīcas laikā

bērni iepazīs gastronomijas pasauli vistiešākā veidā - pārtikas produktus gan fiziski aptaustot un izpētot, gan tos nogaršojot un salīdzinot.

Praktiskās ēst gatavošanas mācībstundā viņi iegūs zināšanas par to, kas ir veselība un kāpēc tā ir tik svarīga bērniem. Pasākums tiks organizēts divās daļās. sensorā jeb pārtikas produktu iepazīšana, ņemot talkā cilvēka maņas, un praktiskā nodarbība, kurā tiks stāstīts par ēdiena uzturvērtību un tā saistību ar veselību.

Lai attīstītu bērna sensoro sistēmu, meistardarbnīcas vadītāja Laura Vana dos bērniem vairākus uzdevumus, kuros, mainot pārtikas produktu tipisko vizuālo izskatu, formu vai smaržu, bērnu izpratne un saprašana par garšu un smaržu tiks lielā mērā provocēta, tādējādi liekot bērniem mainīt savus priekšstatus un laužot viņu stereotipus par konkrēto ēdienu. Otrajā daļā Laura Vana runās ar bērniem par veselību un mācīs, kā viegli sagatavot vienkāršu, bet veselīgu un gardu maltīti.

Laura Vana ir sekmīgi ieviesusi garšas mācības programmu bērniem Tallinā. Viņa ir ieguvusi maģistra grādu Kopenhāgenas Universitātē programmā "Pārtikas inovācijas un veselība", aizstāvot zinātnisku darbu, kurā pēta to, kā organoleptisko (sensoro) metožu apgūšana padziļina izpratni par garšu daudzveidību un tādējādi spēj ietekmēt un mainīt ēšanas paradumus bērnu un jauniešu vidū.

Kopš 2015.gada februāra viņa specializējusies un veiksmīgi praktizē pārtikas organoleptisko metožu apmācību bērniem un vadījusi vairākas meistardarbnīcas un kursus Igaunijā, kā arī piedalījusies "Smag for Livet" (Dzīves garša) projektā Dānijā. Tematiskās nedēļas laikā vienā no Bornholmas skolām (Bornholm Kongeskærskolen) viņa pasniedza izglītojošu "Pārtikas produktu sensorās novērtēšanas metodes" mācību.

Ir vienlīdz svarīgi gan iepazīstināt bērnus ar sensorās pārtikas produktu novērtēšanas metodēm, gan iesaistīt viņus ēst gatavošanā pēc iespējas agrīnākā vecumā.

Pierādīts, ka garšas un ēšanas paradumi, kas apgūti bērnībā, būtiski ietekmē viņu ēšanas paradumus vēlāk.

Zināšanas un izpratne, kas iegūta bērnībā, ietekmē un ievērojami paplašina pārtikas produktu izvēli un lietojumu vēlākā vecumā, tēdējādi padarot ikdienas ēdienkarti daudzveidīgāku un veselīgāku. Ēdiena "iepazīšana" ir viens no pamatakmeņiem, lai "iemācītos" izbaudīt gan pašu maltīti, gan tās gatavošanas procesu.

Šī meistardarbnīca ir pirmā aktivitāte no daudzajām ar pavārmākslu saistītajām iniciatīvām, kas plānotas 2017.gada pirmajā pusē. Februārī līdzīga meistardarbnīca bērniem notiks universālveikala "Stockmann" pārtikas nodaļā. Pavasara beigās/vasaras sākumā gastronomija tiks aktualizēta vēl aktīvāk - sadabībā ar restorānu un vīna bāru "Garage", Dānijas Kultūras institūts organizēs vērienīgu Latvijas-Dānijas kopprojektu, kurā piedalīsies Dānijas izcilais šefpavārs Džons Kofods (John Kofod) un Latvijas labākie šefpavāri. Šī kopprojekta mērķis būs, pielietojot abu valstu speciālistu zināšanas un prasmes un izmantojot vietējos produktus, kopīgiem spēkiem pagatavot "starpkulturālas" vakariņas, kuru laikā tiks prezentēta un atklāta "Jaunā Ziemeļu garša".

Lauras Vanas meistardarbnīca Rīgas Doma kora skolā 18.janvārī laikā no plkst.13.30 līdz 16.30.

Bērnu meistardabnīcu organize Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar restorāna "Garage" īpašnieku Jāni Jenzi un pateicoties universālveikala "Stoskmann" laipnajam abalstam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti