Sadaļas Sadaļas

Marinēti, skābēti vai sālīti – kādi gurķi veselīgāki?

Visveselīgāk gurķus, protams, ēst svaigā veidā, taču marinēšana, skābēšana un sālīšana ir veids, kā šos dārzeņus saglabāt ilgākai lietošanai. Sertificēta uztura speciāliste Ilze Lutere LSM.lv atzina, ka visveselīgākais pagatavošanas veids būs skābēšana jeb fermentēšana, jo šādi gatavotos gurķos ir labvēlīgās baktērijas.

Marinēti gurķi

Tos parasti gatavo no gurķiem, etiķa, sāls, cukura, garšvielām un ūdens. Lutere aicināja ņemt vērā, ka etiķis ir samērā agresīvs konservants: “Šis nebūs labākais (gurķu pagatavošanas) variants cilvēkiem, kuriem ir gremošanas traucējumi, – atvilnis, čūlas slimība, iekaisums. Rūpnieciski marinētos gurķos var būt pievienots arī aromatizētājs un konservants, skābuma regulētājs vai saldinātājs.”

Izvēloties rūpnieciski ražotus marinētus gurķus, uzmanību jāpievērš arī sāls daudzumam produktā. Par sāļu uzskata produktu, kurš satur vairāk nekā 1,25 gramus sāls uz 100 gramiem produkta. Veikalā nopērkamajos gurķos tie var būt pat  1,3–3,5 grami uz 100 gramiem produkta.

Skābēti jeb fermentēti gurķi

Tos parasti gatavo no gurķiem, sāls un ūdens. Lutere norādīja, ka šī ir visveselīgākā gurķu pagatavošanas metode: “Procesa laikā tiek radīti labvēlīgi apstākļi derīgo mikroorganismu (pienskābās baktērijas) augšanai un tiek nomākta kaitīgo (pamatā pūšanas un sviestskābes) baktēriju veidošanās. Pienskābe uzlabo zarnu mikrofloru un sintezē B grupas vitamīnus, kā arī skābēšana uzlabo dārzeņu biopieejamību un antioksidanti kļūst vieglāk izmantojami.”

Taču rūpnieciski ražoti skābēti gurķi var būt sterilizēti un tiem bieži vien pievieno arī konservantus. Tas savukārt negatīvi ietekmē labvēlīgo baktēriju daudzumu produktā. Veikalā nopērkamie skābie gurķi gan saturēs mazāk sāls nekā marinētie gurķi.

Sālīti gurķi 

Lai pagatavotu sālītus gurķus, būs nepieciešamas tās pašas sastāvdaļas, kas skābētiem gurķiem – paši gurķi, sāls un ūdens. Taču, gatavojot tos šādā veidā, nenotiek pienskābā rūgšana. Uztura speciāliste skaidroja, ka tas tā ir tāpēc, ka gurķi tiek piesātināti ar stipru sāls šķīdumu, kas bremzē vai aiztur mikroorganismu attīstību: “Ja sāls koncentrācija ir augstāka par 15%, arī pienskābes baktērijas darbība pilnīgi izbeidzas.”

Mazsālītos gurķīšos gan būs mazāk sāls. Taču mazsālītos rūpnieciski gatavotos gurķos var būt pievienotas arī tādas paša produkta labās īpašības nomācošas sastāvdaļas kā skābuma regulētājs, etiķskābe, konservants, kā arī kālija sorbāts.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt