“Ja apēd divus kilogramus mandarīnu, tad, visticamāk, vēders sāpēs, jo tur ir gan cukurs, gan šķiedrvielas,” stāsta uztura speciāliste Eva Kataja. Šķiedrvielas gan var arī uzlabot gremošanas procesu.
Problēmas gremošanas traktā – vēdera pūšanās, caureja, kas var rasties pārmērīgas šķiedrvielu uzņemšanas dēļ, un jutīgāki zobi citrusaugļos esošo skābju dēļ ir mazākā skāde. Ja apēd par daudz mandarīnu, Jaungada balle var aiziet secen, jo uz sejas var uzmesties neglīti izsitumi.
Īpaši nepatīkama situācija var būt alerģiskiem cilvēkiem. “Šiem cilvēkiem, apēdot daiviņu, imunitāte neatpazīst profelīnu. Līdz ar to organisms cenšas aizsargāties, un tā izpaužas kā pietūkums, var nonākt pat līdz tādam bīstamam stāvoklim kā anafilakse. Tad jāmeklē mediķa palīdzība,” skaidro dermotoloģe Tatjana Sidorčika.
Labā ziņa ir tā, ka tikai trim procentiem cilvēku ir šāda vaina. Tomēr arī pārējiem jābūt piesardzīgiem. “Ja mandarīnu mizas liekam ķīseļos, cepumos un konditorejas izstrādājumos, tad labāk bioloģiski audzētos, jo mizā visvairāk uzkrājas pesticīdi,” stāsta Kataja.
Mandarīni ir veselīgi, ja tos ēd ar mēru un pirms mizošanas nomazgā. “Mandarīni ir labs C vitamīnu avots, tāpat tajos ir beta karotīns, A vitamīns. Līdz ar to uzņemam šos vitamīnus diezgan pieklājīgā daudzumā,” atklāj uztura speciāliste.
Materiāls LSM.lv pirmo reizi publicēts 2015. gada 25. decembrī.