Tagad Vaira Kārkliņa Liepāja izveidojusi pati savu dabas studiju, kur izglītot cilvēkus par augu valsti. Jau šajā svētdienā Dabas studijā durvis vērs interesenti, kuri apgūs augu mācību un zaļās aptiekas pamatus. Tās ir daudzu gadu garumā krātas zināšanas un pieredze, ar ko labprāt dalās Vaira Kārkliņa. Dabas studijā ir mācību telpas un pat neliels veikaliņš ar augu valsts labumiem no Latvijas un visas plašās pasaules.
Kopā ar Dabas studijas saimnieci apskatām kādu no pārsteidzošākajiem plauktiem, kur gluži kā mēģenēs ķīmijas kabinetos varam ieraudzīt marinētus savvaļas augus.
“Man te sāk veidoties kolekcija no savvaļas augu konserviem, kas man pašai ir ļoti interesanta tēma. Es ceru, ka nākamā tēma man arī būs savvaļas augu konserviem. Te mēs redzam konservētus egļu jaunos dzinumus, strauspaparde, kas ir ēdama, ķiploku pumpuri, tūrisma naudulis, kolekcijā rožu sīrups un daudzi citi labumi. Tā pamazām veidojas kolekcija,” stāsta Kārkliņa.
Vaira Kārkliņa Dabas studijā atvēlējusi arī vietu zaļajai virtuvei, kur kopā ar dabas studijas dalībniekiem, domu biedriem un interesentiem var kopā gatavot ēdienus no savvaļas augiem.
Interese par augu valsts pasauli Latvijā iet tikai plašumā, spriež Vaira Kārkliņa.
“Interese ir jauniem cilvēkiem, tad pieaug interese pēc 40 gadu vecuma. Pa to vidu droši vien cilvēkiem ir citas prioritātes – ir bērni un darbs. Prieks par jauniem cilvēkiem,” neslēpj Dabas mājas saimniece.
Vaira Kārkliņa novērojusi, ka cilvēki ar vien vairāk interesējas par bezalkoholiskajām tinktūrām.
“Mēs pazīstam tikai tinktūras ar alkoholu, tad tās lieto pa pilienam, bet daudzi alkoholu nelieto. Tās nav piemērotas arī bērniem. Bezalkoholiskās tinktūras, kur pamats ir cita substance, ir tās īstās. Ir pašu gatavots etiķis, skābpiena produkti, sodas un sāls šķīdums, arī baha ziedi ir ūdens tinktūra, eksistē 12 dažādi veidi,” viņa skaidro.
Jau šajā nedēļas nogalē Dabas studijā sāksies mācības par augiem. Sākums ir Zaļā aptieka, stāsta Vaira Kārkliņa, taču viņa izstrādājusi arī mācību programmas par zaļo virtuvi, zaļo kosmētiku un zaļo mājas tīrību. Vaira Kārkliņa atklāj, ka izzināt augu pasauli var arī ziemas laikā.
“Varam mācīties pazīt augus. Tikko ir atkusnis, redzam virkni augu, kuri gaida brīdi, kad ar kosmisku ātrumu viss atkal sāksies no jauna,” saka Kārkliņa.
Vaira Kārkliņa ir autore nu jau vairākām grāmatām, gan par savvaļas augu lietošanu uzturā, gan augu hidrolātu gatavošanu. Pēdējā grāmata gan saistīta ar vēl vienu autores kaislību – matemātiku. Tā ir grāmata “Rēķini galvā/prāta asināšana no 9 līdz 99 gadiem”.