Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Eviju Unāmu

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Kā izvairīties no pārēšanās?

Lēnām un ar mēru – padomi, kā svētkos nepārēsties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc katriem svētkiem virkne cilvēku stāsta – ir grūti. Bijuši ciemos pie vecmāmiņas, pie mammas, pie citiem radiem un draugiem, un visur bija jāēd. Diētas ārsts Andis Brēmanis norāda, ka ir vairākas lietas, kas jāņem vērā, lai svētkos nepārēstos.

Diētas ārsts Brēmanis aicina svinību laikā visu vakaru nesēdēt pie galda – pa vidu vajadzētu arī uzdziedāt, padejot un paspēlēt kādas rotaļas. 

Kā pagatavot sautētus kāpostus

  • Visa pamatā ir sarkanais kāposts, ko vispirms pārgriež un smalki sagriež. Jo smalkāki gabaliņi, jo labāk - ātrāk izsautēsies.
  • Pēc tam katlā tiek ievērtas trīs anīsa zvaigznes, divas kanēļa standziņas, lauru lapas. Ieber cukuru. Jālūko, lai masa nesadeg.
  • Pēc tam katlā liek kāpostus. Kad tie apcepti, pievieno sarkano vīnu.
  • Pēc tam katlā ieliek arī nedaudz rozmarīna un timiāna. To visu uz lēnas uguns sautē 40 minūtes.
  • Kad kāposti ir gatavi, iespiež nedaudz apelsīna sulas un pievieno vienu ēdamkaroti sviesta.
  • To visu kārtīgi izmaisa un kāposti ir gatavi. Pasniegt tos var gan ar kartupeļiem, gan ar gaļu, piemēram pīles cepeti. 

"Nepārvērst to tikai par ēšanas pasākumu. Otrs, mēģināt cienastu gatavot, nevis meklēt tuvākajā kulinārijā vai lielveikala sekcijā – šito rosolīti, to cepetīti, – bet gatavot pašam ciemiņiem par prieku," teica Brēmanis.

Viena no tradicionālajām latviešu Ziemassvētku galda sastāvdaļām ir sautēti kāposti. Tos nesmādē arī diētas ārsts, jo ir taču svētki. Jautāts, kā nepārēsties, ņemot vērā, ka uz galda ir virkne citu ēdienu, Brēmanis sacīja:

"Lēnāk ēdot ir vēl interesanta lieta – veidojas stop un sāta sajūta. Ja mēs [ēdam] ātri, ātri, tad pēc laika ir ļoti smagi. Ja mēs lēnā garā, tad signāls ''nesteidzies'' dabīgā veidā pats nostrādā."

Tātad – svētkos var atļauties ēst visu, kas garšo, bet lēnām un ar mēru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti