Rīta Panorāma

Eiroparlamenta vēlēšanas 2019. Ansis Pūpols (NA VL-TB/LNNK), Raimonds Bergmanis (ZZS)

Rīta Panorāma

Projekta «Izdziedam 100» dziesmas glabā Latvijas Nacionālā bibliotēka

Kuri graudaugi ir veselīgāki?

Graudaugi ir nepieciešami cilvēka organismam, taču jāņem vērā, ka ir gan labāki, gan sliktāki graudaugi. Ko un cik daudz no graudaugu valsts produktiem būtu vērts ikdienā apēst? 

Pusi no mūsu ikdienā nepieciešamās enerģijas daudzuma vajadzētu uzņemt ar graudaugiem. Uztura speciālisti ar graudaugiem saprot – miltus, rīsus, griķus, prosu, auzas, makaronus, arī kartupeļus.

"Tas ir apmēram 4 - 6 porcijas dienā. Viena porcija ir divas maizes šķēles vai pusglāze vārītu makaronu, griķu, rīsu, vai viens vidēja lieluma vārīts kartupelis.  Tas būtu tas, kas dienā būtu jāuzņem," stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Sanda Terela.

Tomēr ir gan labāki, gan sliktāki graudaugi, un tam noteikti ir vērts pievērst uzmanību. Uzturā ieteicams lietot pilngraudu produktus.

"Graudam ir trīs daļas. Ir ārējais apvalks jeb klija. Tas ir kodols, kas satur cieti. Arī dīgļa daļa, kas ir visbagātīgākā ar vitamīniem un minerālvielām," skaidroja speciāliste.

Šis tad arī skaitīsies pilngraudu produkts, kamēr baltie milti vai baltie rīsi ir pavisam cits stāsts. 

"Baltie milti ir attīrīta virsējā klijas daļa un dīgļa daļa. Tas tiek darīts, tāpēc, ka patērētājam tas ir vizuāli pievilcīgāks un šādi produkti ilgāk uzglabājas," norādīja Terela.

Būs milzīga atšķirība, vai ēdīsim, piemēram, maizi, mērci, makaronus, kas gatavoti no baltajiem miltiem, vai no pilngraudu miltiem. 

"Mēs uzņemam enerģiju, bet mēs neuzņemam vitamīnus, minerālvielas, ko mēs varētu uzņemt, uzturā lietojot pilngraudu produktus, pilngraudu maizi, pilngraudu makaronus. Paēduši mēs esam, bet tas ieguvums ir tikai daļējs," piebilda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Nelda Karpenska-Allaža.

Tāpēc veikalu plauktos labāk izvēlēties pilngraudu produktus. Un vēl jāatceras, ka saldinātās bulciņas vai salda baltmaize nebūs labākais risinājums graudaugu uzņemšanai. 

"To labi saprast, nevis skaitot, cik bulciņu ir apēsts, bet skatoties uz sava ķermeņa uzbūvi. Ja jūti, ka vēderiņš paliek apkārt kā bumbiņa, ja zem ādas, sevi pačamdot, ir krietna riepiņa, tad ir skaidrs, ka par daudz lieto. Ierobežo," norādīja gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

Tādējādi ieteicams mazāk lietot miltus, bet vairāk ēst auzu pārslas, griķus, brūnos rīsus un prosu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti