Rīta Panorāma

Saruna ar Ilzi Naglu par EP vēlēšanu rezultātiem

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Gintu Kaminski

Kaitīgās transtaukskābes

Kā izvairīties no kaitīgajām transtaukskābēm?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ikdienā vajadzētu izvairīties no transtaukskābes jeb transtaukiem. Kā to izdarīt? Un kādos produktos tās visbiežāk ir sastopamas?

Tauki tiek iedalīti vairākos veidos, un šajā grupā transtaukskābes tiek uzskatītas par vissliktākajiem taukiem. 

"Ir dabīgās transtaukskābes, un ir mākslīgās. Dabīgās veidojas atgremotājdzīvnieku gremošanas traktā. Tātad liellopu gaļa, aitas, kazas gaļā, pienā, piena produktos," stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Sanda Terela.

Šajos produktos transtaukskābju daudzums ir neliels, un par to nav jāsatraucas. Mākslīgi veidotās transtauksābes ir pavisam cits stāsts. 

"Tās veidojas, augu eļļas mākslīgi apstrādājot, sabiezinot, lai šos taukus tālāk izmantotu produktu ražošanā. Pēc sastāva augu eļļās galvenokārt ir mono un polinepiesātinātās taukskābes, kas nosaka, ka tās ir šķidras. Ražošanā vieglāk izmantot, ja eļļas tiek sabiezinātas. Šajā ražošanas procesā veidojas transtaukskābes. 

Tas nozīmē, ka liela daļa cepumu, bulciņu un kūciņu saturēs transtaukskābes. Tās radīsies arī brīdī, kad kaut ko cepsim karstā augu eļļā.

"Ja grib kārtīgi saēsties transtaukssābes, tad jāiet uz kafejnīcu un jāņem sīpolu gredzeni, vistu spārniņi, ķiploku grauzdiņi. Respektīvi visi panētie, taukos vārītie produkti, kur augu eļļas temperatūra pārsniedz 220 grādus,"

skaidroja Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu "Uzturs" un "Uzturzinātne" vadītāja Lolita Neimane.

Arī frī kartupeļi nebūs veselīgs ēdiens. Transtaukskābes palielina sliktā holesterīna koncentrāciju asinīs, veicina infarkta un insulta risku, kā arī palielina cukura diabēta un vēža risku.  Bet kā tad izvairīties no transtaukskābju lietošanas uzturā?

"Mūsdienās tas ir viens no noteikumiem, ka mēs, ejot uz veikalu, ņemam līdzi brilles, lupu un pētām, kas tur ir iekšā. Es personīgi stāvu un skatos," norādīja Stradiņa slimnīcas uztura speciāliste Nelda Karpenska-Allaža.

"Pamatā rūpnieciski negatavoti produkti, pēc iespējas vairāk mājās gatavotu produktu. Un tad mēs visdrošāk šīs transtaukskābes ar uzturu neuzņemam," par izvairīšanos no transtaukskābēm stāstīja Neimane.

Vēl jāatceras, ka uz produkta ne vienmēr būs norādīts, ka tie satur transtaukskābes, Arī apzīmējums "daļēji hidrogenēti augu tauki" liecina par transtaukskābju esamību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti