Jāņus sagaida ar čiekuru ievārījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau piekto gadu Ludzas pilskalna pakājē Latgales amatnieki aicina līgotājus uz Lielo latgaļu tirgu, kur starp māla podiem un skalu groziem interesenti var arī pašu rokām izgatavot oriģinālu Jāņu vainagu. Zilupes pusē zāļu sieva Ilga jau sākusi gatavot īpašus vārpu vainagus, bet tikmēr top veselīgs našķis – priežu čiekuru „zapte”.

Līdzīgi kā citiem Latgales amatniekiem, arī zilupietei Ilgai Ivanovai Lielais latgaļu tirgus ir iespēja gūt papildus ienākumus. Tomēr kā īpaša piedeva svētkiem ir priežu čiekuru ievārījuma gatavošana pēc senas senču receptes.

Viņa norāda, ka ievārījumu gatavo no čiekuriem, kas ir lasīti līdz Jāņiem. Tās ir pēdējās dienas, kad to var darīt, jo pēc tam čiekuri sāk pārkoksnēties un tad jau ir jāgaida nākošais pavasaris, stāsta Ilga Ivanova.

Viņa vēl piebilst, ka priežu čiekuros ir pat vairāk vērtīgu vielu nekā pumpuros, ko tautas medicīnā izmanto elpceļu ārstēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti