Ēst veselīgi: Ko stāsta produkta iepakojums?

Pērkot rūpnieciski ražotu pārtiku, parasti uzmanību pievēršam cenai un iepakojuma izskatam, nevis produkta sastāvam un uzturvērtības tabulai. Kāpēc būtu vērts iepazīties ar pārtikas produkta marķējumu? Kā tajā neapjukt, un kas būtu galvenās lietas, kam pievērst uzmanība?

Paņemot rokās produktu iepakojumā, parasti apžilbina brīnišķīgie attēli un uzraksti, tomēr vērtīgākā informācija atrodas otrā pusē. Pirmais, kam ir jāpievērš uzmanība, jāpēta, kāds ir produkta sastāvs.

"Sastāvdaļu sarakstā visas izejvielas tiek uzskaitītas secībā, sākot ar to, kā ir visvairāk. Piemēram, ir šokolādes riekstu krēmi, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pirmā sastāvdaļa šajā produktā ir cukurs. Rieksti ir stipri pie beigām," stāstīja uztura speciāliste Eva Kataja.

Tātad, ēdot šādu krēmu, praktiski visvairāk tiks apēsts cukurs, kas nebūt nav veselīgi.

"Pie sastāvdaļām noteikti jāskatās E vielas. Jo viņu būs mazāk un ja to vispār nebūs, jo tas produkts būs labāks nekā pārējie," norādīja Slimību profilakses un kontroles centra Veselības veicināšanas departamenta direktore Ilze Straume.

Ieteicams arī izvairīties no produktiem, kas satur nātrija glutamātu, jo tas stimulēs ēst vairāk konkrēto ēdienu.

Vēl ikdienā labāk lietot tādus produktus, kuros būs mazāk piesātināto taukskābju. Otra lieta, ka ir jāpēta uz iepakojuma uzturvērtības tabula. Tajā norādīta enerģētiskā vērtība, tauki, ogļhidrāti (tajā skaitā arī cukuri), olbaltumvielas un sāls.

"No sastāvdaļu saraksta es saprotu, vai ir pievienotas eļļas vai margarīns, vai sviests, vai kādi citi taukvielu produkti. Es saprotu, kāds cukurs ir pievienots – medus vai cukura sīrups, vai kas cits. Uzturvērtības tabulā es varu redzēt, cik gramu precīzi ir pievienots vai nu uz simt gramiem, vai manā porcijā," skaidroja Kataja.

Šajā tabulā enerģētiskā vērtība ir tikai viens no rādītājiem, bet ne galvenais, kam būtu jāpievērš uzmanība. 

"Mēs varam atrast ļoti plašu majonēžu klāstu, sākot no 250 kilokalorijām uz 100 gramiem un beidzot ar 700. Tas pats būs saldējuma grupā, dažādos desertos. No kā ir atkarīga enerģētiskā vērtība? Ja būs vairāk taukvielu un cukura, tad būs augstāka enerģētiskā vērtība," stāstīja Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu "Uzturs" un "Uzturzinātne" vadītāja Lolita Neimane.

Eksperti iesaka šajā tabulā lielāko uzmanību pievērst tam, cik daudz uz simt gramiem produkts satur sāli un cukuru. Sāls daudzumam nevajadzētu pārsniegt 1,25 gramus, savukārt cukuru - ne vairāk par 10 gramiem. Šie rādītāji palīdzēs izvēlēties, kuru produktu iegādāties un kuru labāk atstāt veikala plauktā. 

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti