Dienas ziņas

Komercbankas – pret “atslēgu nolikšanu”

Dienas ziņas

Čalovska dēļ no tiesām aizvāks metāla būrus

Dobelē notiek ''Ābolu diena''

Dobelē godā ceļ ābolus

Dobelē jau trešo rezi notiek "Ābolu diena", kur godā tiek celti pašmāju sārtvaidži. Lai gan augļkopjiem šis gads nav bijis viegls, pētnieki joprojām ir pārliecināti, ka āboli ir spējīgi izkonkurēt kaimiņvalstu augļus.

Ābolu dienas rīts Dobelē sākās ar izstādi, kur savus krāšņos vaigus apmeklētājiem rādīja 99 šķirņu āboli, kas auguši stingrā zinātnieku uzraudzībā. Tikmēr tirgus laukumā, lai atgādinātu senās receptes, lielā katlā vārās garda tēja no ābolu miziņām, bet Dobeles pilsdāmas sarūpējušas sen aizmirstu gardumu - ābolu biezeni. "Ļoti garšo "Antonovka" - pie kāda cepeša, pie vistiņas, pie cūku cepetīša - ļoti garšīgi un svaigi āboli mums visiem ļoti garšo," teica dobelniece Rimma Baumane.

Tikmēr zinātnieki jau savās laboratorijās sagatavojuši  21. gadsimta našķus, kas ir ne vien garšīgi, bet arī veselīgi, un galvenais konkurētspējīgi. "Viss, kas ir saistīts ar augļiem un ogām. Mēs varam, gribam, un mēs arī to darām. Mēs cenšamies palīdzēt uzņēmējiem ar jaunām idejām, jauniem produktiem, ar jaunām tehnoloģijām, lai tas viss būtu mūsu valstij un arī ekonomikai," saka Latvijas valsts Augļkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa.

Patlaban ražošanā tiekot ieviesta apmēram puse no institūtā radītajiem pašmāju gardumiem. Tirgus placī "šīsdienas gaviļnieku" gan šoreiz visai maz. Audzētājs no Vilces to pamato ar šā gada nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, bakteriālo iedegu, un atmestām cerībām ābolus pārdot. "Šogad ir "bišķītiņ" "švakāki" kā iepriekšējos gados. Bet es teikšu, ka nav nemaz tik traki," saka z/s "Jauneglītes" saimnieks Uldis Maldups.

Ābolu diena Dobelē notika jau trešo reizi, un kā saka augļkopības institūta pētnieki, tad, kad āboli atkal ieņems modes top pirmo vietu, tie spēs konkurēt arī ar kaimiņu skaistuļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti