Pārtikas revidents

"Pārtikas revidents". Latvijas superēdieni

Pārtikas revidents

Noskaties, kā Rīgā audzē un pārstrādā čili!

Pārtikas revidents. Asie pipari

Dietologs: Čili pipari veselu kuņģi ietekmē labvēlīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pretēji savulaik izplatītajam uzskatam, ka asi ēdieni ir kaitīgi, mūsdienās zināms, ka tāds pikants produkts kā čili pipari organismu var ietekmēt labvēlīgi, LTV raidījumam “Pārtikas revidents” atzina dietologs Andis Brēmanis.

Dietologs atklāja, ka čili organisma procesus it kā dzen uz priekšu. Asie pipari dod nelielu kairinājumu, kura iespaidā paplašinās asinsvadi un paātrinās asinsrite: “Tas nozīmē, ka aktīvāka ir visa organisma darbība un, savā ziņā to var traktēt kā tādu vielmaiņas aktivizētāju.”

Vielmaiņa ir ķīmisku procesu kopums dzīvības uzturēšanai.  Organisms uzņemto pārtiku sagremo, sašķeļ un pārveido par enerģiju,  jaunām šūnām un arī tauku rezervēm. Jo ātrāka vielmaiņa, jo ātrāk organisms tiek galā ar šiem procesiem. Vielmaiņas ātrumu nosaka mūsu gēni, taču neveselīgs uzturs un dzīvesveids vielmaiņu var padarīt lēnāku.

Mūsdienās asos ēdienus arī iesaka, lai uzlabotu iekaisušas kuņģa gļotādas stāvokli. Turklāt asi ēdieni neizraisa kuņģa čūlu, kā uzskatīja kādreiz.

Tieši otrādi – kapsaicīns jeb čili sastāvā esošā viela, kas šim augam piedod asumu, var palīdzēt novērst arī dažādas gastroenteroloģiskas kaites, piemēram, grēmas un spēcīgu atvilni.

“Ir situācijas, kad kādam ir kunģa čūla, kas ir aktīvā fāzē, vai divpadsmitpirkstu zarnā čūliņa, tad gan ar šiem pipariem būtu jāuzmanās. Bet pie vesela kuņģa – čili pipariem ir tikai pozitīvs efekts,” atzina Brēmanis.

Asajiem pipariem piemīt arī antibakteriāls efekts. Iekaisumus rada baktērijas, bet čili šīs baktērijas nogalina un līdz ar to arī samazina iekaisumus.

No asiem ēdieniem nereti rodas tāda kā dedzinoša sajūta kuņģī un arī žagas. Tas tāpēc, ka kapsaicīns saskarē ar kuņģa gļotādu var izraisīt tādus kā krampjus vai spazmas, kas rezultējas ar žagām. Pret žagām vislabāk palīdz ūdens, bet pēc asu ēdienu ēšanas ūdeni labāk nevajag dzert – kļūs tikai sliktāk.

Dietologs Brēmanis kapsaicīna neitralizēšanai ieteica lietot jebkuru taukvielas saturošu produktu: “Kapsaicīns ir ūdenī nešķīstošs, taukos šķīstošs, un tas tauciņš viņu, kā saka, pašķīdina. Viņš nav vairs tik aktīvs. Piens ir, kā zinām, ar tauku procentu. Vēl labāk ir krējums vai kas tamlīdzīgs, pat eļļu iesaka drīzāk uzdzert virsū.”

 

 

Pārtikas revidents

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti