Cik kaitīga veselībai ir sarkanā gaļa?

Pasaules Veselības organizācijas publiskotais pētījums par sarkano gaļu liecina, ka tā pārmērīgā daudzumā palielina risku saslimt ar vēzi, taču  eksperti skaidro, ka bieži vien kaitīga ir nevis gaļa, bet tai pievienotās vielas, turklāt sarkano gaļu mērenos daudzumos var un pat ieteicams lietot uzturā.

Veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Eva Kataja atzīst, ka bioloģiski audzēta gaļa ir ieteicamāka, “jo tur ir padomāts gan par lopu labturību, gan viņi uzņem tādu pārtiku, kā viņiem ir paredzēts uzņemt, nevis mēs viņus piebarojam, lai viņi ir ātrāk gatavi kaušanai”.

Pasaules Veselības organizācija publiskojusi pētījumu par sarkanās gaļas kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību, izrādās, tās lietošana diendienā palielina risku saslimt ar zarnu vēzi par 18%.

Starptautiskās Viroterapijas klīnikas medicīniskā direktore Dace Balitņa piekrīt, ka cilvēkiem, kuri intensīvāk, biežāk, vairāk ēd sarkanās gaļas izstrādājumus, individuālais risks saslimt ar zarnu vēzi palielinās nedaudz mazāk, bet pārliecinoši ir risks saslimt ar kuņģa vēzi.

“Sarkanā gaļa tiek saistīta ar resnās zarnas vēža risku, bet ne jau jebkurš sarkanās gaļas gabals vai porcija automātiski palielina risku saslimt ar vēzi, tur ir jāskatās, kādos daudzumos mēs to gaļu ēdam. Ja mēs ņemam nedēļas griezumu, tad vidēji dienā nevajadzētu apēst vairāk par 70 gramiem sarkanās gaļas,” saka Kataja.

Viens no faktoriem, kas rada draudus veselībai, ir pārmērīga gaļas lietošana, bet izrādās, ka tā nav vienīgā lieta, kas var radīt saslimšanas riskus.

“Tas kaitīgums parādās, ja mēs šo gaļu ķīmiski apstrādājam, ar ķīmiski es saprotu fermentēšanu, marinēšanu, sālīšanu, papildvielu pievadīšanu, lai šo gaļu padarītu garšīgāku, izskatīgāku, ilgāk mēs varētu viņu saglabāt,” skaidro Baltiņa.

“Viss tas gatavošanas process, ka tā sarkanā gaļa jau ir pārstrādāta un attiecīgi ar pievienotu sāli, nitrātiem un citām pārtikas piedevām, tas var viņu padarīt potenciāli ne tik veselīgu kā parastu gaļu, kuru mēs pagatavojam mājās,” piebilst Kataja.

Vienas no šķietami bīstamākajām vielām, kuras var atrast pārstrādātas sarkanās gaļas produktos, ir nitrāti un nitrīti.

Zinātniskā institūta “Bior” direktors Aivars Bērziņš gan norāda, ka nitrāti un nitrīti nav tas kaitīgākais, daži no tiem var veidoties gaļas pārstrādes procesā, veidošanās procesā, daļu no tiem pievieno, kas ir dabiski, un tā ir normāla, dabiska un droša pārtikas piedeva, kuru mēs izmantojam gaļas ražošanā.

“Bet mēs bieži aizmirstam, ka atsevišķas savienojumu grupas konkrētā produktā [ir nevēlamas], ja mēs lietojam lielos apjomos vai pārmērīgos apjomos, tad rodas negatīvais efekts uz veselību,” skaidro Bērziņš.

Kataja arī atgādina, ka “vispār jau sarkanā gaļa ir ļoti vērtīgs produkts, nav tā, ka mums automātiski, ieraugot sarkano gaļu, domu zīme – vēzis. Viņā ir dzelzs, viņā ir olbaltumvielas, B grupas vitamīni, cinks, magnijs, tur ir daudz vērtīgu uzturvielu, kas cilvēkam ir vajadzīgas”.

Speciālisti norāda, ka sarkano gaļu varam un reizēm pat vajag ēst, vienīgais, pie kā vajadzētu piedomāt - lai nedarām to pārāk bieži un neēdam pārāk daudz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti