Iemesli saistās ar vecāku izglītības līmeni, zināšanām un ģimenes tradīcijām ieturēt kopīgu maltīti. Tā secinājis zinātniskais institūts „BIOR”, kas trešdien, 25.janvārī, vēstīs par programmas „Skolas auglis" aptaujas rezultātiem un institūta ekspertu veiktajiem pārtikas patēriņa pētījumiem.
"Vēl pirms pieciem gadiem tās bija piecas porcijas augļu un piecas porcijas nedēļā, bet 2016. gadā mēs konstatējām - tās ir vairāk nekā sešas porcijas augļu un sešas porcijas dārzeņu nedēļā. Viena porcija ir viena sauja. Tā ir labā ziņa," stāsta BIOR vadītāja Olga Valciņa.
"Taču sliktā ziņa ir tāda, ka katru dienu ir jālieto piecas porcijas augļu un piecas porcijas dārzeņu. Mēs joprojām esam ļoti tālu no PVO rekomendācijām. Skolēni katastrofāli maz lieto augļus un dārzeņus.
Zināšanas par to, kas ir veselīgs un kas nav veselīgs, gan ir uzlabojušās. Bērni zina, ka ābols ir labāks par bulciņām un konfektēm, cits jautājums - vai viņi tiešām izvēlas šo ābolu," komentē Valciņa.
Eksperti izvērtējuši programmu "Skolas auglis", aptaujājot vairāk nekā 6000 skolēnu un viņu vecākus.