Biežākie diabēta cēloņi ir mazkustīgs dzīvesveids un neregulāras maltītes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēdējos gados par cukura diabēta riska grupu kļuvuši jaunieši, jo viņu dzīvesveids kļuvis mazkustīgāks un uztura režīms bieži ir kaitīgs veselībai. Arī neregulāras un kalorijām piesātinātas maltītes veicina saslimšanu ar šo slimību, norāda speciālisti.

Cukura diabēts ir kļuvis par vienu no izplatītākajām slimībām Latvijā. Šobrīd reģistrēti 81 420 diabēta pacienti, no kuriem lielākai daļai jeb 94% ir otrā tipa diabēts, liecina  Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. 

Cilvēkiem, kuri sirgst ar diabētu, ir jāmaina savi uztura paradumi, taču arī pirms saslimšanas ir virkne iespēju, kā rūpēties par veselību. Tās uzlabošanai palīdz aktīvs dzīvesveids, regulāras maltītes, kā arī sabalansēts uzturs.Cukura diabēta attīstībai liela ietekme ir cilvēka dzīvesveidam - jo tas ir mazkustīgāks, jo lielākas iespējas ar to saslimt. 

“Pirmā tipa diabēts, kad organisms pārstāj ražot insulīnu, biežāk ir izplatīts jauniešu vidū, savukārt otrā tipa diabēts, kad ir traucēta insulīna ražošana aizkuņģa dziedzerī, biežāk tiek diagnosticēts vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tomēr pēdējo gadu novērojumi liecina, ka ar diabētu slimo arvien jaunākos gados esoši pacienti. Otrā tipa diabēts biežāk tiek diagnosticēts jauniešiem un bērniem, ko, visticamāk, ietekmējis neveselīgs uzturs un pārāk mazkustīgs dzīvesveids,” vērtē Diabēta aprūpes māsu apvienības prezidente Līga Ārente.

Tehnoloģiju laikmetā, kad liela daļa laika tiek pavadīts pie datora vai TV ekrāna, pārāk maz uzmanības tiek veltīts fiziskām aktivitātēm un veselīgam dzīvesveidam. Arī ēdienreizes tiek ieturētas neregulāri, nereti aizmirstot ieturēties vispār vai dienas smagāko un kalorijām bagātāko maltīti uzņemot vēlu vakarā pirms gulētiešanas.

“Visbiežāk tiek grēkots ar dienas nozīmīgāko ēdienreizi - brokastīm, aizbildinoties ar vēlmi pagulēt vai laika trūkumu, taču tieši brokastis uzlādē ķermeni un sniedz enerģiju visai dienai, tā samazinot liekā svara rašanās iespēju. Turklāt atruna par laika trūkumu noteikti nav pamatota, jo veselīgas maltītes pagatavošana neaizņem daudz laika,” komentē "Rimi" veselīgās ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Nereti ir pieņemts uzskatīt, ka diabētu veicina pārmērīga saldumu lietošana uzturā, taču patiesībā tieši kalorijas un pārmērīgi treknas maltītes ir tās, kuras veicina liekā svara rašanos un saslimšanu ar diabētu.

"Kalorijas uzņemam gan ar saldumiem, gan treknām maltītēm. Tādēļ maldīgs ir uzskats, ka cukura diabēts rodas tikai no biežas našķošanās ar kārumiem. Nav konkrēts produktu grupas, kas var izraisīt diabētu, tomēr nesabalansēts un neveselīgs uzturs, kā arī mazkustīgs dzīvesveids veselības stāvokli var pasliktināt," skaidro Ārente.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti