Bērzu sulas izmanto skaistumkopšanā

Bērzu sulas kosmētikā var izmantot divējādi. Vienkāršākais veids ir sulu lietot uz attīrītas ādas kā losjonu vai arī tīrīt seju ar sasaldētiem sulas gabaliņiem. Otrs veids bērzu sulas lietošanai ir dzeršana, jo tā satur vērtīgus mikroelementus un vitamīnus.

Bērzu sula neuzkrājas un nepaliek organismā, tā uzlabo vielmaiņu, izvada no organisma liekos sāļus un citas vielas. Lietojot bērzu sulas, labāk strādā tādi iekšējie orgāni, kā nieres un aknas.

Kosmetoloģe Ilze Actiņa atgādina, ka cilvēka organisms ir vienots veselums un, uzlabojoties iekšējo orgānu darbībai, labāk un veselīgāk izskatīsies arī ķermeņa āda.

Kosmētikā bērzu sulas lietojamas, kamēr tās ir svaigas, proti, ne vēlāk kā četras sešas stundas pēc tecināšanas. Bērzu sula sargā seju no saules stariem un mitrina ādu. Sula droši lietojama kā tonizējošs līdzeklis divas trīs nedēļas, kamēr ir bērzu sulu tecināšanas laiks. Kosmetoloģe Ilze Actiņa piebilst, ka nevajag izmantot sarūgušu sulu. Tāpat nevajag sulu apstrādāt termiski, jo vitamīni iet bojā. Speciāliste neiesaka ne vārīt, ne karsēt, ne cept, ne likt klāt pankūkām vai kā citādi to pārveidot. Maksimālais bērzu sulas losjona ekspozīcijas laiks uz sejas ir 15 – 20 minūtes, jo ilgāk tas tāpat nedarbosies. Jāuzmanās tiem, kam ir jutīga āda, jo var veidoties apsārtums, nieze. Tā var būt āda ar paplašinātiem asinsvadiem vai sausa āda. Šādos gadījumos bērzu sulu vajag nomazgāt un pēc brīža var mēģināt atkārtot skaistumkopšanas  procedūru, pieradinot sejas ādu.

Padomi bērzu sulas izmantošanai kosmetikā

    Pavasara pirmā puse ir aktīvs sulu tecināšanas laiks. Latvijā mazāk izplatīta ir kļavu sulas iegūšana, jo šīs sugas koku pie mums ir mazāk. Tiklīdz gaisa temperatūra ir virs nulles, tā sākas kļavu sulu tecināšanas periods. Parasti tas ilgst divas trīs nedēļas -  Kurzemē agrāk, Latgalē vēlāk. Kad gaisa temperatūra arī naktī ir virs nulles, kļavu sulu tecināšanas laiks noslēdzas un sākas bērzu sulu tecināšana. Kad Kurzemē jau sākta bērzu sulu tecināšana, Latgalē un Vidzemē vēl nav beidzies kļavu sulas laiks.

    Sulu tecināšana ir viena no latviešiem raksturīgām tradīcijām. Sulas veidojas koksnē un satur daudz cietes, kura ir ogļhidrātu avots. Bērzu sulas satur fruktozi un tajās cukurs ir 1-1,5 procenti, kļavu sula ir saldāka un tā satur saharozi. Pirmās sulas ir vērtīgākas nekā tās, kuras tecinātas īsi pirms sākušas plaukt lapas. Šīs sulas neaizkavējas organismā un skalo ārā sāļus, toksīnus un citas organismam liekās vielas. Sulas ir urīndzenošas un ķermeņa svaru regulējošas.

    Vislabāk sulas lietot svaigas, jo augstākā kvalitāte saglabājas četras stundas. Uztura speciāliste Alise Kindzule raidījumā „Kā labāk dzīvot” iesaka pavasarī izdzert desmit litrus sulas desmit dienās.

    Taču vērtīgas ir arī saglabātās sulas līdz Jāņiem vai Ziemassvētkiem. Kļavu sulas var sasaldēt vai gatavot sīrupu, ko lietot kopā ar saldējumu vai pie pankūkām. Bērzu sulas var sasaldēt ledus klucīšos un lietot pie kokteiļiem. Pirtnieks, dziednieks un sulu zinātājs Ziedonis Kārkliņš skaidro, ka sulas var tecināt arī no alkšņiem, tās ir veselīgas locītavām, taču nav populāras, jo rūgtā garša nepiesaista lietotājus.

    Jau 23. februārī  rakstījām, ka šogad ātrāk sācies kļavu sulu tecināšanas laiks. Parasti tas Latvijā norit martā, bet bērzu sulas ierasts dzert aprīlī. Šī gada pavasaris ir atnācis agrāk kopā ar sulu laiku.

    0 komentāri
    Pievienot komentāru
    Komentēt vari ar kādu no saviem sociālo mediju profiliem
    Veselība
    Dzīve & Stils
    Jaunākie
    Interesanti