4. studija

4. studija

4. studija

4. studija

Antioksidants dārzā - rabarbers

Antioksidants dārzā – rabarbers, ko labāk ēst līdz Jāņiem

Teju katrā dārzā stūrītī ir atvēlēta vieta rabarberiem, un nu tie ir sākuši augt. Tātad var gatavot morsus, ievārījumus un kūkas, bet kādus vitamīnus tie slēpj, un cik ilgi tos droši var lietot uzturā?

"Rabarbers ir ļoti, ļoti bagātīgs gan ar dažādiem vitamīniem, gan ar dažādiem antioksidantiem. Un tas var mūs pasargāt no daudz dažādām slimībām. Tur ir daudz C vitamīna, K vitamīna, A vitamīna, kas ir ļoti spēcīgi antioksidanti," stāsta uztura speciāliste Līga Balode.

Rabarberus sāka kultivēt pirms 5 000 gadiem Ķīnā, lai tos nevis ēstu, bet gan izmantotu medicīnā.

Ar laiku cilvēki saprata, ka rabarbers nav tikai veselīgs, bet arī gards, tomēr jāatceras, ka pāraugušus rabarberus ēst nevajadzētu.

"Rabarberu mēs droši varam ēst tad, kad tas ir jauns, nevis izaudzis ļoti liels. Kā mēs to varam saprast? Ja, piemēram, ir rabarbers dārzā, un tā lapas ir milzīgas vai mazliet sažuvušas, tad tur būs sakrājusies skābeņskābe. Tajā brīdī tas arī nebūs vairs tik garšīgs, tas būs tāds šķiedrains," teica Balode.

Bet vai pareizs ir tautā iegājies pieņēmums, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem?

"Savā ziņā tas ticējums [par ēšanu] līdz Jāņiem ir pareizs, jo tad ir tas laiks – līdz Jāņiem, kad tie visi būs svaigi.

Pēc tam visus griežam nost un audzējam pa jaunam, atkal jaunus svaigus rabarberus un ēdam atkal," norāda uztura speciāliste.

Rabarberiem ir vairākas šķirnes. Latvijā auga kāta izmērs ir aptuveni 60 centimetri, bet lielākie var sasniegt pat 1,5 metrus. Rabarbers ir piemērots ne tikai dzērienu vai plātsmaižu pagatavošanai, bet arī zivju ēdienu pagatavošanai un gaļas marinēšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Veselība
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti