Temperatūrā no 25 līdz 40 grādiem vislabāk vairojas dažādi mikroorganismi, tāpēc karstajās dienas cilvēkiem ir rūpīgi jādomā, kur un kādi pārtikas produkti tiek iegādāti.
"Vislielākā bīstamība ir tiem produktiem, kas ātri bojājas. Tā ir gaļa, zivis, piens, piena produkti un konditorejas izstrādājumi ar krēmu. Šiem produktiem uzglabāšanas temperatūra ir plus seši grādi. Ja tie netiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā, tad palielinās iespējamība cilvēkiem saindēties ar šo pārtiku," stāsta PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Vineta Grīnberga.
LTV raidījuma "Rīta Panorāma" sastaptie Rīgas Centrāltirgus gaļas paviljona apmeklētāji stāsta, ka viņi līdz šim nav saskārušies ar bojātu pārtikas produktu iegādi. "Es esmu pārliecināta, ka tirgū vienmēr ir laba kvalitāte. Man nekad nav gadījusies produkcija ar sliktu kvalitāti. Veikalā ir biežāki gadījumi," pavēstīja Iveta. "Vai nu šeit, vai pretī vienmēr iepērkamies. Mēs zinām noteiktas vietas un tāpēc arī šeit pērkam. Gaļa vienmēr laba, svaiga," sacīja sastaptie Gundars un Dzidra.
PVD karstajās dienās veic pastiprinātas pārbaudes ēdināšanas uzņēmumos, ielu tirdzniecības vietās, dažādos tirgos un gadatirgos.
Dati ir neiepriecinoši - 77% kontrolēto uzņēmumu ir bijušas problēmas ar pārtikas uzglabāšanu. Arī Rīgas Centrāltirgū šā iemesla dēļ vairākas tirdzniecības vietas šogad nācies slēgt.
"Jāaicina cilvēki iepirkties zināmās vietās un nepirkt tirdzniecības vietās, kurās nav aukstuma iekārtu jeb vitrīnu. Ja gadatirgos ir izlikti kūpinājumi, tad tos nevajadzētu iegādāties, ja ārā ir plus 30 grādi, bet tie netiek uzglabāti aukstuma vitrīnās," skaidro PVD pārstāve Grīnberga.
Lielākajā daļā gadījumu nepatīkama smaka būs galvenais rādītājs, ka ar produktu kaut kas nav kārtībā. PVD atgādina, ka pircējam ir tiesības no pārdevēja prasīt gan pataustīt, gan apostīt produktu.