Šim rausim izvēlēta neraudzēta rauga mīkla (mēs reiz jau tādu publicējām pīrāgu cepšanai), jums nav jāraizējas, šī mīkla nepievils, izdosies arī iesācējiem. Rausim var izvēlēties parasto rauga mīklu, tur būs mazāk sviesta.
Pildījums oriģināli ziedainajam rausim ir ar burkāniem. Katra saimniece var variēt - burkāniem pielikt biezpienu, vairāk olu, saldu vai skābu krējumu.
Nepieciešams:
Mīklai:
- 250 ml piena,
- 2,5 līdz 3 glāzes miltu,
- 50g svaiga rauga,
- 150 g sviesta,
- ēdamkarote cukura,
- šķipsniņa sāls.
Pildījumam:
- 200 g burkānu,
- 200 g biezpiena,
- 3 olas,
- 100 g skābā krējuma + 100 g pārsmērēšanai,
- 4 ēdamkarotes cukura + 2 ēdamkarotes pārsmērēšanai,
- kanēlis.
Pagatavošana:
Uzsilda (nedrīkst uzvārīt!) pienu. Siltajā pienā iedrupina raugu, pieliek sāli un cukuru, kārtīgi sakuļ, lai raugs izmaisās pienā. Tad liek klāt miltus pa nelielām porcijām. Pieliek apmēram divas glāzes, samaisa, tad mīklā liek mīkstu sviestu un mīca, liek klāt vēl miltus, līdz sanāk vijīga mīkla. Iespējams, nebūs nepieciešamas trīs glāzes miltu, bet varbūt mazāk, jo mīklai jābūt mīkstai.
Mīklu samīca, pārsedz ar pārtikas plēvi un uz 20 līdz 30 minūtēm liek ledusskapī.
Vārītus, atdzesētus burkānus samaļ gaļas mašīnā, pieliek olas, cukuru, 100 g skāba krējuma un biezpienu.
Mīklu izveltnē, liek ietaukotā formā, izveido nelielas maliņas, lai no mīklas izveidotu tādu kā bļodiņu. Uz mīklas liek burkānu masu, nolīdzina. Cep 190 grādos 25 - 30 minūtes.
Skābo krējumu sajauc ar divām ēdamkarotēm cukura un tējkaroti kanēļa. Ziedaino rausi izņem no cepeškrāsns un pārziež ar krējuma maisījumu, tad ieliek cepeškrāsnī uz minūti.
Mielojas paši un cienā ciemiņus!