Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Vaniļas buberts ar ogu mērci
Nepieciešams:
- 500 ml piena.
- 5 olas.
- 100 g cukura.
- Vaniļas pāksts.
- 100 g miltu.
- Šķipsniņa sāls.
Pagatavošana:
Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Baltumus sakuļ, tad pieliek cukuru un kuļ, līdz putas kļūst graudainas.
Dzeltenumu sakuļ un pielej pāris karotes piena.
Miltus sajauc ar nedaudz piena, lai sanāk pašķidra masa.
Pārējo pienu uzvāra, pieliek vaniļas pāksts sēkliņas un šķipsniņu sāls. Maisot pienu, ielej miltu masu, uz mazas liesmas pavāra, līdz masa sabiezē, karstā iemaisa olu dzeltenumus un iecilā saputotos olu baltumus, ļauj “uzmest burbuli”. Tas ir svarīgi, lai olu baltumi tiktu termiski apstrādāti, tad buberts būs čagans un neatkritīsies.
Ķīselis
Nepieciešams:
- 200 g dzērveņu.
- 3 ēdamkarotes cukura.
- 1 ēdamkarote cietes.
- 1,5 l ūdens.
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.
Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.
Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.
Variants: Desertu pasniedz ar blendētām ogām.