Vai ķīmija tiešām ir visur? «Izzini ķīmiju!» – projekts bērniem un vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ķīmiskās reakcijas bieži tiek uztvertas kā sarežģīti procesi, kurus var veikt tikai ķīmiķi un īpašos traukos, taču tā nav taisnība. Ķīmiskās reakcijas notiek visu laiku un visur, daudzas no tām pat netiek uztvertas kā kaut kas ķīmisks. Vai esat kādreiz domājuši, kāpēc sagriezti āboli vai kartupeļi ar laiku kļūst tumšāki? Noskaidrojiet, veicot eksperimentu!

Projektā "Izzini ķīmiju!" esam sagatavojuši 31 eksperimentu, ko var veikt mājās, izmantojot viegli pieejamus materiālus, kas bērniem palīdzēs izprast dažādus procesus, vielu sastāvu un reakcijas.

Izzini ķīmiju!

Izzini ķīmiju!

Bērnistaba, sadarbojoties ar Laboratorium.lv, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu ķīmijas procesu un akārtējās pasaules izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas.

Krāsojami zīmējumi un spēles par ķīmijas tēmu atrodami Bērnistabā.

Vai  ķīmija ir tiešām visur?

Uzmanību! Eksperiments veicams tikai pieaugušo klātbūtnē!

Lai rastu atbildi uz šo jautājumu, tev būs nepieciešama citrona sula.

Nepieciešams:

  • ābols
  • kartupelis
  • citrons (citrona sula)
  • nazis
  • šķīvis

Darba gaita:

  1. Sagriež uz pusēm ābolu un kartupeli.
  2. Atstāj vienu ābola un kartupeļa pusīti uz šķīvja.
  3. Pārējās pusītes arī novieto uz šķīvja un pārlej ar citrona sulu.
  4. Novēro, kā tās pusītes, kuras aplietas ar citrona sulu, nemainīsies, un tās, kas netika aplietas, kļūs tumšākas.

Speciālistu ieteikumi vecākiem, paskaidrojot bērnam eksperimentā notiekošo:

Ābolu un kartupeļu iekšpuse reaģē ar gaisā esošo skābekli, kas ir ķīmiska reakcija, kuras rezultātā rodas tumšums. Savukārt citrona sulā esošā citronskābe neļauj šai reakcijai notikt, tāpēc gan kartupeļi, gan āboli paliek gaiši – kā tikko pārgriezti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti