Ģimenes studija

Līgojam kopā ar Kļaviņu ģimeni no Lēdurgas. Saruna par svētkiem un to svinēšanu

Ģimenes studija

Drošs mazuļa ceļš automašīnā

Vasaras vitamīnu deva bērnu punčos: dārzeņu porcijām jābūt vairāk nekā augļiem

Uztura speciāliste: Bērniem dienā jāapēd trīs saujas dārzeņu un divas saujas augļu un ogu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Bērniem dienā jāapēd trīs dārzeņu un divas augļu un ogu porcijas. Viena porcija ir tik liela, cik bērna sauja, Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" uzsvēra Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga. Zīdaiņa vecumā svarīgi bērnu sākt iepazīstināt vispirms ar dārzeņiem, tikai tad ar augļiem un ogām, norādīja uztura speciāliste Santa Grietiņa. 

Vasarā – ogu, augļu un dārzeņu laikā – dienā vajadzētu šos labumus apēst vismaz piecas porcijas. Viena porcija ir tik liela, cik katra ēdāja sauja, norādīja Puga. 

"Nereti mēs, vecāki, ļoti satraucamies, ka mans bērns neēd, bet tad, kad paskatāmies uz bērna rociņu un to, cik daudz viņš ir apēdis, patiesībā viņš jau ir diezgan daudz apēdis," viņa atgādināja. 

Par spīti tam, ka ogas un augļi bērniem bieži garšo labāk, jāatceras, ka uzsvars tomēr jāliek uz dārzeņiem.

"Tas ir svarīgi tāpēc, ka dārzeņi, tās ir krāsas, tur ir šķiedrvielas, vitamīni, minerālvielas, ūdens. Tas viennozīmīgi nav baigi lielais kaloriju avots. Augļi, tas jau ir jau izteiktāks kaloriju avots," skaidroja uztura speciāliste.

Dārzeņi turklāt arī rada sāta sajūtu. Vienlaikus Grietiņa vērtēja, ka, ja bērns ir izvēlīgs ēdājs, vecākiem jāpriecājas arī par to, ka viņš ēd augļus un ogas: "Daudzi vecāki satraucas par to, ka bērniem iet grūti tieši ar dārzeņiem. Ja ogas un augļus vēl kaut cik, tad dārzeņus ir grūti iemānīt iekšā, bet, ja es teiktu par tādu izvēlīgumu, tad priecājamies arī par augļiem un ogām, jo tie arī ir vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas."

"Dārzeņu īpatsvars bērnu ēdienkartē patiesībā ir diezgan zems, Ja bērnam ļaujam izvēlēties, vai viņš gribēs ēst kabaci vai zemenes. Protams, visa izvēle iet uz to saldo," piebilda Puga. 

"Ģimenes studija"

"Ģimenes studija"

Izgaismo pieredzi un viedokļus par aktuālām ģimenes attiecību, veselības un izglītības tēmām.

Klausies podkāstā sev ērtā laikā un šādās lietotnēs - Spotify, Apple, Google . Jauna epizode katru darba dienu. Epizodes garums 50 minūtes.

Viņa norādīja, ka tāpēc nevajadzētu piedāvāt izvēli starp dārzeņiem un augļiem. Dārzeņi obligāti jāiekļauj pamata ēdienreizēs, brokastīs, pusdienās un vakariņās, bet augļi jāpiedāvā kā uzkoda starp ēdienreizēm. 

Jāpieņem, ka bērnam tiešām kāds konkrēts dārzenis var negaršot, bet tas tad jāmēģina aizstāt ar ko citu, meklējot alternatīvas. Brokoli var nomainīt puķkāposts un tamlīdzīgi.

Bērnus mudināt ēst dārzeņus var arī stāsti par multeņu varoņiem, pasaku tēliem, kas ēd dārzeņus, tāpēc ir stipri, norādīja Puga.

"Vajag atcerēties, ka bērniem veselīgs, neveselīgs, neizsaka neko, tas ir kā melns un balts, tāpēc vajag atrast kaut kādu lietu, kas viņam tajā visā interesē. Piemēram, dinozauri ir zālēdāji, viņi ēd to, paskaties, pamēģinām mēs arī. Nu kaut kādu interesi veicināt par to," viņa skaidroja.

Nevajag fokusēties arī uz vienu konkrētu produktu, ko nedrīkst ēst vai ko vajadzētu ēst katru dienu. Drīzāk jāplāno ēdienkarte tā, lai tajā tiktu iekļauti pēc iespējas vairāk un dažādāki dārzeņi. 

Uztura speciāliste norādīja, ka arī jaunākās vadlīnijas par zīdaiņu uzturu iesaka, ka augļus un ogas piedāvā bērnam vēlāk, apmēram astoņu mēnešu vecumā, kad jau kārtīgi iepazīti dārzeņi.

"Ļoti svarīgi sākt ar dārzeni, nevis ar augli, jo tiklīdz bērns atpazīst saldo garšu, var būt, ka dārzeņi ne visai patiks," piekrita Grietiņa. 

"Instagram" konta "Veselīgas receptes bērniem" veidotāja Renāte Pelcberga dalījās pieredzē, ka pirmais, ko no pieaugušo ēdiena pagaršojis viņas bērns, septiņos mēnešos bija brokolis un saldais kartupelis. Kopš tā brīža bērnam vienmēr uz šķīvja ir bijuši dārzeņi. 

"Ja tas dārzenis tur uz tā šķīvja ir, agri vai vēlu viņš to pagaršos," viņa vērtēja. 

Pelcberga arī ieteica, ka svarīgi bērniem dārzeņus gatavot garšīgi, tā, lai mazinātos to rūgtenā garša, cepot tos cepeškrāsnī, lietojot dažādas garšvielas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti