Trauslas, pūkainas un vecmāmiņas Kētes piparkūkas. Trīs dažādas piparkūku receptes

Ziemassvētku našķis – piparkūkas ir tik dažādas. Dažreiz mīklas recepti pārmanto no paaudzes paaudzē. Piedāvājam trīs dažādas piparkūku mīklas receptes.

Trauslās piparkūkas

Mīklai:

  • 100 g cukura,
  • 150 g tumšā cukura sīrupa,
  • 150 g sviesta,
  • 1 olas dzeltenums + 1 ola pārziešanai,
  • 400 g kviešu miltu,
  • 1 tējkarote piparkūku garšvielu maisījuma.
     

Pagatavošana:

Sviestu izkausē katliņā, pielej tumšo cukura sīrupu, pieber cukuru. Siltā sviesta un cukura maisījumā liek olas dzeltenumu (baltumu pataupa glazūrai), piparkūku garšvielas un iemīca miltus. Mīca, līdz mīkla ir gluda un spīdīga.

Tumšā cukura sīrupa vietā var ņemt cukuru un to uz pannas sabrūnināt brūnu, tad sajaukt ar sviestu.

Atcerieties, ka šis ir pieaugušo darbs, bērni var vien noraudzīties!

Mīklu atdzesē  vismaz pusstundu ledusskapī, tad izrullē plānu un ar formiņām izspiež piparkūkas.

Piparkūkas liek uz ietaukotas plāts, pārsmērē ar sakultu olas un ūdens (pāris ēdamkarotes) maisījumu.

Cep 180 grādos apmēram 10 minūtes.

Glazūrai:

  • 1 olas baltums,
  • 250 g pūdercukura,
  • pustējkarote citronu sulas.

Pagatavošana:

Olu baltumu saputo stingrās putās. Pakāpeniski pieber pūdercukuru un tad pielej citronu sulu. Glazūra jāsaputo ļoti stingrās putās.

Gatavo glazūru liek konditorejas maisiņā un rotā piparkūkas. Ja nav īpaša konditorejas maisiņa, var izmantot stingru polietilēna maisiņu, tam pavisam nedaudz nogriež vienu stūrīti. Uz maisiņa var likt konditorejas uzgali vai rotāt tāpat.

Izrotātās piparkūkas liek uz paplātes un istabas temperatūrā ļauj tām sakalst.

Pūkainās piparkūkas

Šīs ir neparastas piparkūkas – pavisam pūkainas un mīkstas.

Nepieciešams:

  • 250g miltu,
  • 200 g cukura,
  • 200 g skāba krējuma,
  • 2 olas,
  • ēdamkarote piparkūku garšvielu maisījuma,
  • 0,5 tējkarotes sodas,
  • pūdercukurs.

Pagatavošana:

Cukuru ber pannā un karsē, līdz tas karamelizējas. Cukuram pielej pāris ēdamkarotes karsta ūdens, lai cukurs izkūst.

Olas sakuļ, pieliek krējumu, samaisa, pieliek sodu un padzisušo cukura karameli, tad klāt liek miltus un garšvielas.

Bērni noteikti labi tiks galā ar olām un krējumu, kamēr vecāki karsēs cukuru!

Mīklu ielej cepamtraukā apmēram trīs centimetru biezumā, cep 190 grādos pusstundu. Gatavu sagriež gabaliņos un pārkaisa ar pūdercukuru.

Variants: Cukura vietā izmanto veikalā nopērkamo cukura sīrupu.

Vecmāmiņas Kētes piparkūkas

Ar šo recepti Staņislavsku ģimene dalījās Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija".

Sastāvdaļas:

  • 200 g sviesta,
  • 200 g cūku tauku,
  • 4 olas,
  • 400 g cukura,
  • 400 g iesala ekstrakta,
  • 200 g medus,
  • 1 tējkarote cepamā pulvera,
  • 1–1,2 kg miltu,
  • piparkūku garšvielu maisījums vai melnie pipari, kardamons, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kaltēta apelsīna miziņa, ingvers, smaržīgie pipari līdzīgā daudzumā. Visas šīs garšvielas smalki samaļ.

Mīklai pievieno 2 ēdamkarotes gatava maisījuma. Viena ola piparkūku pārsmērēšanai, rieksti, dzērvenes, magones, cukura dekori rotāšanai.

Cukura glazūrai: 

  • 1 olas baltums,
  • 200 g pūdercukura,
  • nedaudz citrona sulas.

Pagatavošana

Gatavo mīklu: Sviestu un cūku taukus liek katlā un uz mazas uguns izkausē. Pievieno cukuru, medu un iesala ekstraktu. Ar koka karoti lēni maisa, līdz cukurs ir izkusis. Neuzvārīt!

Pie siltās masas pievieno ¾ miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas. Masu rūpīgi samaisa (ja ir mikseris, var maisīt ar maziem apgriezieniem, lietojot mīklas jaukšanai paredzēto dakšiņu). Mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt ar rokām.

Atlikušos miltus izber uz galda, izliek padzisušo mīklu un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, mīkla kļūst gluda un vijīga. Ja nepieciešams, var pievienot vairāk miltu. Mīklu pārliek katliņā vai bļodā, nedaudz pārkaisa ar miltiem, pārsedz un vismaz trīs dienas uzglabā istabas temperatūrā.

Piparkūku cepšana: Mīklu izrullē līdz 1–1,5 mm biezumam un ar formiņām izspiež figūras. Uz plāts uzklāj cepamo papīru, piparkūkas sarindo cepšanai un pārsmērē ar sakultu olu spīdumam. Ja vēlas, piparkūkas dekorē ar magoņu sēkliņām, riekstiem, mandelēm vai krāsainiem cukura dekoriem.

Cep 160ºC aptuveni 10–12 minūtes, līdz piparkūkas kļūst skaisti gaiši brūnas.

Gatavo glazūru: Sakuļ olas baltumu līdz baltām putām, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Glazūra gatava, kad tā kļūst sniegbalta un labi veidojama.

Dekorē jau izceptas un atdzisušas piparkūkas. Izmanto turziņu, kam nogriezts stūrītis. Atstāj uz pāris stundām, līdz glazūra sacietējusi.

Raksts LSM.lv pirmo reizi publicēts 2022. gada 21. decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti