Sviesta gatavošana. «Izzini ķīmiju!» – projekts bērniem un vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vai esi ievērojis, ka veikalos uz piena produktu iepakojumiem ir norādīts tajos esošo taukvielu saturs? Pienam tas ir 0,5%–3,2%, saldajam krējumam – 35%, bet sviests satur 82% taukvielu. Piedāvājam pārbaudīt, kā mājās no saldā krējuma var iegūt sviestu.

Projektā "Izzini ķīmiju!" esam sagatavojuši 31 eksperimentu, ko var veikt mājās, izmantojot viegli pieejamus materiālus, kas bērniem palīdzēs izprast dažādus procesus, vielu sastāvu un reakcijas.

Izzini ķīmiju!

Izzini ķīmiju!

Bērnistaba, sadarbojoties ar Laboratorium.lv, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu ķīmijas procesu un akārtējās pasaules izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas.

Krāsojami zīmējumi un spēles par ķīmijas tēmu atrodami Bērnistabā.

Sviesta gatavošana

Uzmanību! Eksperiments veicams tikai pieaugušo klātbūtnē!

Saldkrējuma sviestam ir nedaudz saldena garša, jo pašā pienā un saldajā krējumā ir piena cukurs – laktoze. Sviestam var pievienot garšvielas pēc garšas. Piemēram, pievienojot sāli un zaļumu garšvielas, var iegūt gardu sviestu otrajam ēdienam. Ja sviestam pievieno cukuru un kakao, var iegūt šokolādes sviestu desertam.

Nepieciešams:

  • 200 ml saldā krējuma
  • bļoda
  • putojamā slotiņa vai mikseris
  • karote

Darba gaita:

  1. Bļodā ielej saldo krējumu.
  2. Saldo krējumu kuļ, līdz veidojas putukrējums.
  3. Putukrējumu turpina kult, līdz veidojas sviests un piena sūkalas.
  4. Ar karoti sviestu atdala no sūkalām.
  5. Iegūto sviestu var izmantot pārtikā. Piemēram, uzsmērē uz maizes un pagaršo, kā sanāca.

Speciālistu ieteikumi vecākiem, paskaidrojot bērnam eksperimentā notiekošo:

Govs svaigpienā ir vairāk nekā 250 ķīmisku vielu, kuru daudzums ir atkarīgs no govs šķirnes, laktācijas perioda, veselības stāvokļa un citiem faktoriem. Svaigpienā taukvielu saturs ir robežās 3,5%–5%, un tas samērā ātri noslāņojas 2 slāņos, kur augšējais slānis ir saldais krējums.

Saldais krējums tāpat kā piens sastāv no mikroskopiskiem tauku pilieniem – piena olbaltumvielām (kazeīna), piena cukura (laktozes) un minerālvielām, piemēram, kalciju saturoši sāļiem. Taukvielu īpatsvars saldajā krējumā ir ievērojami lielāks nekā pienā. Veikalā ir nopērkams piens ar taukvielu saturu 0,5%–3,2%, bet saldais krējums satur 35% taukvielu. Kad saldo krējumu sakuļ, no saldā krējuma var atdalīt vēl vairāk taukvielu un iegūt sviestu, kurā tauku saturs ir 82%.

Izdrukājams krāsojamais zīmējums:

Dokumenti

Sviesta gatavošana

Lejuplādēt

350.72 KB

 

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti