Šokolādes un biešu braunijs. Speciālistu padomi vecākiem svētku svinēšanai

18. novembrī ne vien svinam Latvijas dzimšanas dienu, bet arī stiprinām ģimeniskās saites un uzturam tradīcijas. Par to, kā radīt svētku noskaņojumu ģimenē un smelties prieku kopīgi pagatavotās maltītēs, jaunākajā uztura šova “Atklāj Ēstprieku” epizodē dalās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un Bērnu slimnīcas patronese Iveta Vējone.

 

Šokolādes un biešu braunijs

Nepieciešams:

  • 200 g šokolādes.
  • 100 g sviesta.
  • 200 g vārītu biešu.
  • 150 g brūnā cukura.
  • 3 olas
  • 120 g miltu.

Pagatavošana:

Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi kopā ar sviestu, tad izkusušajai masai pieliek cukuru, pa vienai pieliek olas.

Bietes sablendē gludā masā bez gabaliņiem, pieliek šokolādes masai. Pakāpeniski pieliek miltus. Mīklu liek ietaukotā formā, cep 30–40 minūtes 180 grādos.

Nevajag baidīties eksperimentēt virtuvē un receptē iekļaut jaunas sastāvdaļas, aicina eksperti.

 

Smūtijs

Smūtijs ir laba recepte, lai bērns uzņemtu vairāk ogu un augļu.

Smūtijā izmanto banānu, saujiņu ogu (var izmantot saldētas ogas), pienu (var izmantot augu pienu), dažādībai pievieno dažādas sēklas, piemēram tējkaroti čia sēklu.

Šeit iespējams noskatīties jaunāko “Atklāj Ēstprieku” sēriju:

 

Speciālistu ieteikumi ģimenēm ar bērniem svētku svinēšanai

 

Gatavojiet svētku mielastu kopā

Kopīgas svētku vakariņas ir viena no jaukākajām tradīcijām jebkurā ģimenē. Taču vēl sirsnīgāka tā top, ja vakariņu gatavošanā iesaistās visa ģimene. Rīkojot svētkus, ir būtiski atcerēties, ka galvenais ir nevis pagatavoto ēdienu daudzums vai sarežģītība, bet gan kopā pavadītais laiks.

“Gatavojot svētku mielastu, neaizmirstiet iesaistīt visu ģimeni, arī mazākos palīgus! Mazākajiem bērniem virtuvē var uzticēt vienkāršus darbus, piemēram, augļu un dārzeņu nomazgāšanu. Savukārt vecākie bērni var palīdzēt ar sastāvdaļu sasmalcināšanu, samaisīšanu vai dārzeņu sarīvēšanu,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga. “Kopīga darbošanās virtuvē ne tikai vairos svētku garu, bet arī motivēs mazos palīgus nogaršot kopīgi pagatavotos gardumus un veicinās bērna vispārējo attīstību. Gatavojot kopā, var apgūt krāsas, saskaitīšanu un atņemšanu, kā arī paplašināt bērna vārdu krājumu un lasītprasmi, lasot ēdienu receptes.”

 

Saposiet svētku galdu

Parūpējieties par svētku galda noformēšanu patriotiskās noskaņās, sagatavojot dažādus svinīgus galda klājuma elementus, piemēram, sarkanu vai baltu galdautu, sveces un svečturus vai salvetes patriotiskās krāsās.

“Kopā ar bērniem iepriekšējā vakarā var sagatavot sarkanbaltsarkanus karodziņus, ko izmantot ēdiena dekorēšanai. Visa ģimene var doties kopā salasīt sūnas, čiekurus, egļu zarus vai citus dekorus, ko izmantot skaistam galda klājumam. Vienkāršs, bet ļoti jauks galda rotājums ir lielogu dzērvenes, ko uz balta šķīvja var izkārtot Latvijas karoga formā, vai pagatavot kādu desertu, iedvesmojoties no karoga krāsām,” iesaka Lizete Puga.

 

Skatieties patriotiskas filmas

Pēc kopīgas maltītes ieturēšanas noskatieties kādu latviešu filmu. Svētku sajūtu radīs kāda vēsturiska filma par Latviju vai ģimenes iemīļota filma no latviešu kino klasikas krājumiem. Mazākiem bērniem patiks kopīga animācijas filmu skatīšanās vai latviešu pasaku lasīšana.

Pēc filmas var kopīgi pārrunāt tajā redzēto un dalīties izjūtās. Gan mazākus, gan lielākus bērnus varētu aizraut vecāku bērnības atmiņas un stāsti par svinēšanas tradīcijām viņu bērnībā. Kopīga darbošanās un filmu skatīšanās atraisīs bērnu iztēli un ziņkāri, kā arī rosinās pārrunāt patriotiskas tēmas.

 

Dodieties kopīgā pastaigā

Pēc kārtīgas maltītes dodieties kopīgā pastaigā pa apkārtni, apskatot svētku dekorācijas un svinīgi izkārtos Latvijas karogus.  Par izzinošu un patriotisku piedzīvojumu var kļūt arī pastaiga dabā, piemēram, parku, mežu un Latvijas dabas taku iepazīšana.

Lai kāda atpūta būtu ieplānota, būtiskākais ir kopā pavadītais laiks, jo īsto svētku sajūtu bērns iemācās un pieredz ģimenē. Valsts svētki ir lieliska iespēja izzināt savas saknes un pavadīt šo laiku kopā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt