Skābputra – veldze karstam laikam! Gatavojam seno kurzemnieku dzērienu!

Senāk kurzemnieki uzskatīja, ka labākais slāpju veldzētājs vasarā ir skābputra. Izmēģiniet recepti kopā ar bērniem!

Vispirms jāatbild uz dažiem jautājumiem:

Kāpēc skābPUTRA, ja tas ir dzēriens?

Tas tāpēc, ka šo dzērienu gatavo no putraimiem (tāpat kā putru) un arī mēdz ēst kā putru. Tātad – ja virums ir šķidrāks, to raudzē un dzer, ja savāra biezāku, ēd kā putru.

Kāpēc SKĀBputra?

Lai dzēriens būtu gardāks un labāk dzesētu slāpes, to saraudzē.

Nepieciešams:

  • Glāze miežu putraimu
  • Glāze rūgušpiena
  • 3 litri ūdens
  • Sāls

Pagatavošana:

Putraimus noskalo tekošā ūdenī, liek vārīties – apmēram 15 minūtes uz lēnas uguns, lai pusmīksti. Noslēdz uguni un karstajā putraimu virumā iemaisa rūgušpienu, pieliek nedaudz sāls (pastāv arī uzskats, ka skābputrai sāli neliek).

Traukam uzliek vāku un atstāj siltā telpā sarūgt. Skābputra gatava būs pēc dienas vai divām – garšojiet, cik skābu dzērienu vēlaties. Tad putru liek aukstumā un mielojas, kad tā īsti atdzisusi.

Skābputru krūzē lej ar visiem biezumiem, tā garšo labāk.

Variants: Skābputru vāra biezāku (pieliek vairāk putraimu), ēd/dzer, pieliekot skābo krējumu vai pielejot aukstu pienu.

 

Receptes pirmpublikācija 2019. gada 6. jūlijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti