Labrīt

Bauskas uzņēmēji un valsts nespēj vienoties par finansējumu ceļu sakārtošanai

Labrīt

Stādām zeķes, sīpolus un kokus! Brīvlaika darbiņi

Dažādas viltības produktu ilgākai uzglabāšanai

Rudens ieziemošana. Pētniecības darbs bērniem!

Lai uzglabātu produktus ilgstošam laikam, cilvēki izgudrojuši dažādas viltības – vārīšanu, sālīšanu, marinēšanu, tvaicēšanu un daudz ko citu. Iespējams, esat sagatavojuši ziemas krājumus un tavā mājā rudeni uzglabā burciņās, kastēs un podos. Šodien eksperimentā pētīsim, kā parafīns paildzina produktu derīguma termiņu un palīdz saglabāt to izskatu.

Produktu ilgstošai uzglabāšanai mēdz izmantot arī dažādas vielas. Noteikti zināms, ka no parafīna gatavo sveces. Parafīnu izmanto arī kā konservantu produktu uzglabāšanai. Piemēram, ābolus mēdz pārklāt ar parafīna kārtiņu, lai tie ilgāk uzglabātos. 

Šodien veiksim eksperimentu ar parafīnu – ieziemosim rudeni.

Nepieciešams parafīns, to var nopirkt dažādās sveču studijās, rokdarbu veikalos, mākslinieku preču veikalos, ekopreču veikalos, aptiekās.

Parafīnu izkausē. Parafīna kausēšanu veic ūdens peldē – tam nepieciešams lielāks trauks, kurā uzkarsē ūdeni, un mazāks trauks, kurā ieliek parafīna gabaliņus. Mazāko ieliek lielajā traukā ar karsto ūdeni un gaida, līdz parafīns izkusis. Parafīnu nedrīkst kausēt traukā uz tiešas uguns, tas var sadegt. Vēl jāatceras, ka parafīnam ir tikai jāizšķīst – jākļūst šķidram, to nedrīkst uzkarsēt līdz vārīšanās temperatūrai.

Mūsu rudens ieziemošanai ir divas daļas – viena ir eksperiments, otra rotājumu veidošana.

Pirmā daļa. Eksperiments

Būs nepieciešamas dažādas rudens veltes –  pāris ābolu, bumbieru, plūmju, galda biešu un burkānu. Visus eksperimentā izmantojamos augļus un dārzeņus ņem pa pārim no katra, nomazgā aukstā ūdenī un rūpīgi noslauka vai nosusina sausus. Tas ir ļoti svarīgi!

Vēl nepieciešama otiņa un paplāte vai šķīvis. No katra dārzeņu pāra vienu pārklāj ar parafīnu. To dara ar otiņu – iemērc otiņu izkausētajā parafīnā un noklāj augli vienmērīgā, pēc iespējas plānā kārtā tā, lai tas ir noklāts no visām pusēm, tad liek uz paplātes, lai parafīns sacietē. Tā dara ar visiem eksperimentā izmantotajiem augļiem un dārzeņiem.

Rezultātā tev būs, piemēram, divi burkāni (āboli, plūmes, bumbieri, tomāti) – viens pārklāts ar parafīnu, otrs ne.

Tagad sekos pacietības pārbaude – uz paplātes liec blakus abus augļus vai dārzeņus un noliec  tos istabas temperatūrā, lai veiktu novērojumus: kurš no pāra uzglabāsies ilgāk, –  tas, kurš pārklāts ar parafīnu, vai tas, kurš ir bez tā.

Burkānu pārvērtībām būs nepieciešams ilgs laiks, bet plūmes un tomāti varētu ātrāk dot rezultātus.

Otrā daļa. Rotājumu veidošana

Izmantojam izkausētu parafīnu un krāsainas lapas un ziedus. Vislabāk izmantot stingrus ziedus vai ziedu pumpurus. Labi derēs rozes, sīku neļķu vai lauvmutīšu ziedi.

Sagatavo paplāti, kur nolikt rotājumus. Katru lapu vai ziedu iemērc siltā (ne karstā) parafīnā un noliek uz paplātes sacietēt.

Šie rotājumi var noderēt kā istabas dekori (var pagatavot glezniņas vai kompozīcijas), dāvana vai lieliski Ziemassvētku eglītes rotājumi, jo lapas un ziedi, pārklāti ar parafīnu, labi saglabā formu un krāsu.

Kad darbiņš pabeigts, no parafīna, kas palicis pāri, un ziedlapiņām var pagatavot skaistu sveci. Tam būs vēl nepieciešama aukla deglim un kāds trauciņš – maza burciņa, krūzīte vai glāzīte. Degļa aukliņu piesien pie neliela smaguma – maza akmentiņa, metāla gabaliņa vai kā cita un noliek trauka dibenā. Auklu aptin ap kociņu, to uzliek uz trauciņa tā, lai aukla atrastos tieši pa vidu. Tad uzmanīgi lej trauciņā izkausēto parafīnu, pa starpām iekaisot ziedlapiņas. Kad trauciņš pilns, ļauj parafīnam sastingt. Kad svece gatava, noņem kociņu, uz kura uztīts deglis, degli nogriež apmēram 1,5 centimetrus garu.

Kad esi eksperimentu un rotājumu gatavošanu veicis, atraksti mums un atsūti foto, lai varam citiem parādāt, kā tev veicās – [email protected]

Raksta pirmpublikācija LSM.LV 2017. gada 23. oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti