Ģimenes studija

Atvaļinājums kā izaicinājums pāra savstarpējām attiecībām

Ģimenes studija

Bērnu drošība automašīnā. Atgādinājumi vecākiem

Saruna ar režisoru Jāni Znotiņu par teātri, pusaudžiem un gatavošanu

Režisors Jānis Znotiņš: Man patīk ar bērniem sarunāties, man ir, ko viņiem teikt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Režisors Jānis Znotiņš pēdējos gados mērķtiecīgi rada izrādes bērniem un pusaudžiem, pie tam šovasar tieši viņš veido Valmieras vasaras festivāla teātra programmu, kas veltīta bērnu un jauniešu auditorijai. Latvijas Radio raidījums „Ģimenes studija” viesojas pie režisora Jāņa Znotiņa un viņa ģimenes Ogrē.

Stāstot par savu darbu, režisors uzsver, ka tieši sievas Ilzes un meitas Luīzes padomiem un iedvesmai ir būtiska loma izrāžu tapšanā.

„Luīze ir daudz palīdzējusi. Kad sāku taisīt bērniem, viņa bija pirmais trusītis, uz kura tika pārbaudītas visas izrādes. Viņa deva ļoti labus padomus, ko mainīt. Viņas iedrošināts, vienmēr pirms savām izrādēm esmu aicinājis bērnus skatīties. Es taisu viņiem, viņi man palīdz uztaisīt labāku izrādi,” atklāj Jānis.

Viņš uzskata, ka bērni ir vislabākā auditorija, sevišķi tajā vecuma posmā, kurā viņi ir bērni. Tad viņi nemelo un neliekuļo. Režisoram nevajag baidīties, ja viņam atklāti pasaka, ka tas ir garlaicīgi vai tas nepatika.

„Skaidri un skaļi esmu pateicis, ka strādāju ar bērniem un pusaudžiem un veidoju viņiem izrādes. Tagad jau arī festivālu veidoju. Tā ir auditorija, kas mani ļoti interesē, un man liekas svētīgs darbs viņiem kaut ko taisīt,” atzīst Jānis.

Viņš atklāj, ka pēc režijas studiju beigšanas mēģinājis veidot izrādes pieaugušajiem, kas nebija pārāk veiksmīgas.

„Pēc tam sapratu, ka īsti nezinu, par ko runāt ar pieaugušo, tāpēc tā saruna īsti neveidojas,” bilst Jānis.

Pēc pirmās izrādes bērniem galerijā „Istaba”’ viņš sapratis,  ka tieši bērni ir viņa auditorija.

„Man patīk ar viņiem sarunāties, man ir, ko viņiem teikt. Šķiet, ka viņiem patīk klausīties manī. Pateicoties Ilzei, tas apauga ar dziļāku pamatojumu, kāpēc to darīt. Tagad jau tas ir tik tālu, ka citus režisorus aicinu taisīt izrādes bērniem un pusaudžiem,” atklāj Jānis.

Ilze smej, ka viņa līdz galam nav sapratusi savu būtisko lomu.

„Droši vien  saistībā ar manu darbu - sarunas, kas mums bijušas par bērniem, bērnu tiesībām, bērnu interesēm Tā droši vien ir mana loma,” vērtē Ilze.

Ilze strādā centrā "Dardedze", viņas darbs vairāk saistīts ar prevenciju, domāt par programmām un projektiem, lai vardarbība nenotiktu. Kā lielāko programmu viņa min Džimbas drošības programmu,  kurā māca, kā bērniem sevi pasargāt bīstamās situācijās, kas saistītas ar vardarbību.

Sarunas laikā Ilze arī atklāj, ka lepojas ar savu vīru, to, kā viņš veido izrādes, kas uzrunā bērnus un runā par sarežģītām lietām. Ja Ilze saka, ka viņai patikušas visas Jāņa veidotās izrādes, Luīze ir kritiskāka,  viņa bilst, ka patīk izrādes "Kaka un pavasaris" un jaunākais iestudējums Valmieras drāmas teātrī "Nekas".

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad notiks no 2. līdz 4. augustam. Otro gadu tas ir arī bērnu izrāžu festivāls, un pirmo gadu tā programmu veido režisors Jānis Znotiņš.

„Veidot festivālu ir pilnīgi cita profesija, tas nav saistīts ar režiju. Nemaz nepalīdz,” atklāj Jānis.

Viņš ir gandarīts, ka festivālā viesosies režisore no Austrālijas, būs sadarbības projekts ar igauņu komandu, būs septiņas pirmizrādes un divas izrādes sadarbībā ar Latvijas Jaunā teātra institūtu un Kultūras akadēmiju. Kopumā festivāla programmā ir ietvertas deviņas izrādes.

Festivāla nedēļā uz Valmieru dosies arī Ilze un Luīze.

Sarunājoties par teātri un iepazīstoties arī ar ceturto ģimenes locekli – trusi Albertu, top arī Jāņa mīļāka jūras velšu zupa un vasarīgs saldais ar zefīru un zemenēm.

Jāņa iecienītā jūras velšu zupa

Uzvāra vistas buljonu. Pannā liek “Tom Yum” pastu, tai pievieno ķiploku, ingveru, laima sulu un šai maisījumā apcep jūras veltes, pēc izvēles – garneles, mīdijas un/vai citas.

Sagriež svaigus šampinjonus un ķirštomātus, tos ber karstā buljonā, klāt liek arī jūras veltes un kokosriekstu pienu. Visu savāra un nogaršo, var papildināt ar kādu no jau lietotajām garšvielām (Ilze pievieno arī nedaudz “Tom Yum” pulveri).

Zefīra un ogu deserts

Sakuļ putukrējumu. Sagriež zefīru. Nomazgā ogas. Trauciņos kārto zefīra gabaliņus, pārklāj ar putukrējumu, pārber ogas un vēlreiz atkārto šādu pat secību – zefīrs, putukrējums, ogas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti