Pusnātnene – putraimu un kartupeļu biezputra
Nepieciešams:
- 200 g miežu putraimu
- 600 g kartupeļu
- 300 ml piena
- Kūpināts speķis
- Sīpols
Pagatavošana:
Putraimus noskalo aukstā ūdenī, ber katlā, aplej ar ūdeni, vāra pusmīkstus. Kartupeļus mizo, sagriež nelielos gabalos, pieber pusmīkstajiem putraimiem, kad kartupeļi jau pavārījušies, pielej pienu, maisot vāra gatavu, pieliek sāli.
Pasniedz ar saceptu kūpinātu speķi un sīpoliem.
Variants: Par pusnātneni sauc arī kartupeļu biezputru, kurai pieliek rudzu miltu sauju, pielej pienu, uzvāra, ēd ar ceptu gaļu un mērci.
Vārdzināti rāceņi (kartupeļi)
Uz pannas sacep sīki sagrieztu žāvētu gaļu, pārlej vārītiem kartupeļiem. Sīpolus griež smalki, pārber kartupeļiem, pārber arī ķimenes. Pasniedz ar skābētiem gurķiem.
Taukos ceptas pledas
Sajauc rūgušpienu, olu, miltus, nedaudz sodas, visu samīca. Taisa pledas (plāceņus) plaukstas lielumā, apcep taukos. Garšīgas gan aukstas, gan karstas.