Pūpolsvētdienas pigurauši. Izmēģiniet, izdodas pat iesācējiem!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apaļi rauši ir īstens Pūpolsvētdienas ēdiens. Šī ir vienkārši pagatavojama recepte ar interesantu stāstu.

Iesakām pašiem mazākajiem!

Iesakām pašiem mazākajiem!

Mīļie vecāki, mēs esam radījuši drošu un radošu platformu zinātkāriem pirmsskolas vecuma bērniem - LSM Bērnistaba!

Bērnistabā ir interesanti un attīstoši uzdevumi, spēles, filmas, eksperimenti, zīmēšana, vakara pasaciņa un daudz kā cita.

 

Folklora vēsta, ka, sauli gaidot, svētkos aicina ēdienā par saules formu domāt – tāpēc apaļas maizītes ir īsti laikā.

Kaut senāk tā rocība pavasara pusē nemaz tik plaša nebija, krāja  ēdienu Lielajai dienai, pannu pēc Pelnu dienas uzlika uz krāsns, lai neko neceptu un taupīgi iztiktu ar mazumiņu. Tāpēc senāk dažās mājās vārīja pūpolu putru vai pūpolnīcu – no visa, ko pieliekamajā var atrast.

Mēs jūs aicinām cept piguraušus. Te nepieciešams paskaidrojums - piga ir “nē” žestu valodā.

“Latviešu literārās valodas vārdnīcā” ir teikts, ka piga ir “žests, kas pauž nievājošu atteikumu, noraidījumu – roka ar dūrē savilktiem pirkstiem un parasti starp otro un trešo pirkstu izbāztu īkšķi.”

Pigurauši savu nosaukumu ieguvuši pēc analoģijas ar dūres žestu, tāpēc tos cep, lai sliktajam, ļaunajam, negatīvajam teiktu “nē”.

Pūpolsvētdienā ar pūpolu pērienu visus aicina, lai “slimība ārā, veselība iekšā” un vesels un apaļš kā pūpols - tātad saka visam labajam "jā"un visam sliktajam "nē".

Pigurauši

Nepieciešams:

  • 300 ml piena,
  • 3 glāzes miltu,
  • 150 g sviesta,
  • 50 g svaiga rauga,
  • 2 ēdamkarotes cukura,
  • šķipsniņa sāls,
  • ola pārziešanai,
  • ķimenes, sezama sēklas, magones, rieksti pēc izvēles

Pagatavošana:

Uzsilda pienu, iedrupina raugu, kārtīgi samaisa, pārliecinās, vai raugs izmaisījies.

Pieliek sāli un cukuru. Ja vēlas saldākus raušus, var pielikt trīs karotes cukura vai medu saldumam. Pienā liek sviestu, lai izkūst, tad liek klāt miltus un labi samīca. Mīklai jābūt stingrai, ja nepieciešams, pieliek vēl miltus.

Mīklu saveļ bumbā, liek bļodā, pārklāj ar plēvi un uz 30 minūtēm liek ledusskapī.

Krāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

Mīklu izņem no ledusskapja, sarullē garā desā un sagriež gabaliņos. Katru mīklas gabaliņu sarullē desiņā, un to saliek cilpā, vienu galu izver cauri – kā sasien mezglā. Apakšējo galu paslēpj zem rauša, augšējo atstāj virspusē – kā dūre ar pigu.

Raušus liek uz cepešplāts atstatu vienu no otra, uzraudzē 10 minūtes, apsmērē ar sakultu olu, pārkaisa ar sēkliņām un cep krāsnī zeltaini brūnus.

Variants: Raušiem var pielikt safrānu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti