Pūpolnīcas putra no tā, kas pieliekamajā. Gatavojam kopā ar bērniem!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pūpolsvētdienā pēc senām tradīcijām jāper ar pūpoliem, lai vairotu veselību un skaistumu, tāpat šajā dienā jāvāra pūpolu putra, lai pielabinātu veiksmi un labu ražu nākamajā gadā.

Iesakām pašiem mazākajiem!

Iesakām pašiem mazākajiem!

Mīļie vecāki, mēs esam radījuši drošu un radošu platformu zinātkāriem pirmsskolas vecuma bērniem - LSM Bērnistaba!

Bērnistabā ir interesanti un attīstoši uzdevumi, spēles, filmas, eksperimenti, zīmēšana, vakara pasaciņa un daudz kā cita.

 

Pūpolsvētdienas jeb Pūpolnīcas maltīte ir pieticīga, jo tas ir laiks, kad pārlaista ziema, labība jātaupa sēklai, rocība nav liela un pēc nedēļas Lieldienas. Visus labumus taupīja Lielajai dienai.

Tas vien, ka dažādos avotos min pūpolu putrai dažādas sastāvdaļas, liecina, ka vārīja putru no tā, kas mājās bija pieejams – parasti zirņi, pupas un putraimi, vārīja arī putru no cūkas galvas un zirņiem vai pupām, tāpat putra ar putraimiem un kartupeļiem bija iecienīta.

Ja jūsu ģimenē šodien jāvāra putra no tā, kas jums mājās pieejams – kāda tā būtu?

Zirņu un putraimu putra ar sviesta aizdaru

Nepieciešams:

  • Glāze zirņu.
  • Glāze putraimu.
  • Sviests.
  • Sāls.

Norise:

Zirņus iepriekš iemērc, ja tas nav darīts, izmantojiet šķeltos zirņus, tie ātrāk izvārīsies. (Arī šķeltos zirņus ieteicams iepriekš izmērcēt).

Putraimus un zirņus nomazgā, pārlej ar četrām glāzēm ūdens un uz lēnas uguns vāra gatavus, laiku pa laikam apmaisot. Kad putra gatava (tai jābūt stingrai, par labu putru uzskatīja tādu, kurā karoti varēja iespraust un tā nekrita apkārt), to sāla un katrā porcijā liek krietnu sviesta pikuci.

Varat sacept cauraugušu gaļu ar sīpoliem, tā būs gardi, bet senatnē diez vai tā darīja, jo gaļu taupīja Lielalai dienai.

Ticējumi par Pūpolu svētdienas maltīti*:

  • Pūpolu svētdienā vāra pūpolu putru: biezu putru ar zirņiem. /K. Jansons, Vijciems./
  • Pūpolu svētdienā Zane allaž pupas un zirņus vārīja, jo tad tie tai gadā labi izdošoties. /C. Fuchss, Zane, 1852, 12./
  • Pūpolu svētdienā jāvāra zirņu biezputra. /M. Bērziņš, Vaidava./
  • Pūpolu svētdienā jāvāra zirņi, lai zirņi padodas mīksti. /E. Aizpurve, Lubāna./
  • Pūpolnīcā ēd sausus novārītus zirņus un peras no rīta ar pūpoliem. Kas no rīta agrāk pieceļas, tam brīv citus izpērt pūpoliem, pie kam runā: "Ne es peru, pūpols per!" /S. Novickis, Ilūkste. RKr. 11./
  • Pūpolu svētdienā vāra zirņu biezputru, lai nākamo gadu laba raža ar aitām. /A. Bērziņa, Aloja./
  • Pūpolu sestdienā vāra cūkas galvu, tad cūkas barojas labi. /M. Brīdaka, Jaunroze./
  • Pūpolu svētdienā vajag vārīt cūkas galvas kausu ar klimpām, lai sivēni aug tik apaļi kā pūpoli un tik gludi kā klimpas. /A. Bundža, Ķieģeļi./

* Avots: valoda.ailab.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti