Piparkūkas pēc vecvecmāmiņas Kētes receptes. Ciemos pie Staņislavsku ģimenes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ziemassvētku priekšvakarā "Ģimenes studija" aicina doties viesos un iepazīties ar Staņislavsku ģimeni. Abi vecāki ir mākslinieki, Viesturs strādā kā grafiskais dizaineris un darbojas reklāmā, bet Ursula pēc izglītības ir interjera māksliniece.

Staņislavsku vecākā meita Vivianna Maria ir atzīta jaunās paaudzes ilustratore, par darbu pie grāmatas “Skaļā klase” ilustrācijām pirms četriem gadiem saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu, bet šogad divas viņas ilustrētas grāmatas nominētas “Zelta ābeles” konkursā. Vidējais dēls Filips ceturto gadu studē dizainu Nīderlandē, bet jaunākais dēls Jēkabs Jānis ar lielu aizrautību stāsta par konditora profesiju.

Arī ēst gatavošana viņiem šķiet māksla, un Staņislavsku ģimenē ir īpašs stāsts par piparkūkām – ik gadu pēc Viestura vecvecmāmiņas receptes tiek gatavoti 3–4 kilogrami mīklas, arī cepšana un dekorēšana ir kopīgs pasākums, kurā visi iesaistās ar aizrautību.

Vecmāmiņas Kētes piparkūkas

Sastāvdaļas: 200 g sviesta, 200 g cūku tauku, 4 olas, 400 g cukura, 400 g iesala ekstrakta, 200 g medus, 1 tējkarote cepamā pulvera, 1–1,2 kg miltu, piparkūku garšvielu maisījums vai melnie pipari, kardamons, kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, kaltēta apelsīna miziņa, ingvers, smaržīgie pipari līdzīgā daudzumā. Visas šīs garšvielas smalki samaļ.

Mīklai pievieno 2 ēdamkarotes gatava maisījuma. 1 ola piparkūku pārsmērēšanai, rieksti, dzērvenes, magones, cukura dekori rotāšanai.

Cukura glazūrai: 1 olas baltums, 200 g pūdercukura, nedaudz citrona sulas.

Pagatavošana

Gatavo mīklu: Sviestu un cūku taukus liek katlā un uz mazas uguns izkausē. Pievieno cukuru, medu un iesala ekstraktu. Ar koka karoti lēni maisa, līdz cukurs ir izkusis. Neuzvārīt!

Pie siltās masas pievieno ¾ miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas. Masu rūpīgi samaisa (ja ir mikseris, var maisīt ar maziem apgriezieniem, lietojot mīklas jaukšanai paredzēto dakšiņu). Mīklu atdzesē, līdz tā kļūst patīkami silta un to var mīcīt ar rokām.

Atlikušos miltus izber uz galda, izliek padzisušo mīklu un mīca, kamēr mīkla vairs nelīp pie rokām. Sākumā masa ir ļoti lipīga, bet, kad tā kārtīgi izmīcīta, mīkla kļūst gluda un vijīga. Ja nepieciešams, var pievienot vairāk miltu. Mīklu pārliek katliņā vai bļodā, nedaudz pārkaisa ar miltiem, pārsedz un vismaz trīs dienas uzglabā istabas temperatūrā.

Piparkūkas cepšana: Mīklu izrullē līdz 1–1,5 mm biezumam un ar formiņām izspiež figūras. Uz plāts uzklāj cepamo papīru, piparkūkas sarindo cepšanai un pārsmērē ar sakultu olu spīdumam. Ja vēlas, piparkūkas dekorē ar magoņu sēkliņām, riekstiem, mandelēm vai krāsainiem cukura dekoriem.

Cep 160ºC aptuveni 10–12 minūtes, līdz piparkūkas kļūst skaisti gaiši brūnas.

Gatavo glazūru: Sakuļ olas baltumu līdz baltām putām, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru un citrona sulu. Glazūra gatava, kad tā kļūst sniegbalta un labi veidojama.

Dekorē jau izceptas un atdzisušas piparkūkas. Izmanto turziņu, kam nogriezts stūrītis. Atstāj uz pāris stundām, līdz glazūra sacietējusi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti