Piena puikas, piena zobi, piena ceļš. Pētām pienu!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daudzas lietas ir tik pierastas, pazīstamas, bieži izmantotas un pat apēstas, bet ne vienmēr zinām, kā tās rodas. Šodien pētīsim piena ceļu - ne to, kas debesīs, bet nelielu daļu no tā, kā no piena rodas dažādi produkti.

Sviests, biezpiens, siers – veselīgi produkti, kuri vai ik dienu ir uz ģimenes galda. Vai jūsu bērns zina, kā šie produkti rodas, no kurienes rodas piens, ka biezpiena sieriņiem arī ir kāda saistība ar pienu?

Lieliski, ja šajā projektā varat piena produktu ķēdi izzināt no paša sākuma - no gotiņas kūtī, bet labi arī, ja izzināsit kaut vienu posmu.

Cik trekns ir piens?

Veikalā uz piena pudelēm un pakām ir norādīts tauku saturs pienā. Nopērciet pienu ar tauku saturu 0,5% un pienu ar tauku saturu 4%. Atstājiet pudeles ledusskapī, pēc laika virs piena būs nostājusies krējuma kārta, salīdziniet, kuram pienam tā ir lielāka.

Ar īpaša aparāta – separatora palīdzību no piena atdala krējumu, krējumu lieto svaigu vai saskābē, tā iegūstot skābo krējumu. No skābā krējuma taisa sviestu.

 

Gatavojiet sviestu!

Nopērciet labi treknu skābo krējumu, ielejiet burciņā, uzskrūvējiet vāciņu un gatavojiet sviestu, kratot burciņu.

Tā bērnam būs vieglāk, var protams, arī ar koka karoti kult sviestu māla bļodiņā.

Kratiet burku tik ilgi, līdz krējums sadalās tauku bumbiņās – sviestā un paniņās. Kad sviests gatavs, izņemiet to no paniņām, noskalojiet aukstā ūdenī un pusdienās pacienājiet visus ar sviestmaizēm.

No paniņām varat izcept pankūkas. Paniņas sauc arī par ķērnes pienu. Ķērne ir muca, ar ko kuļ sviestu. Brīvlaikā varat doties uz muzeju un apskatīt, kā sviestu kūla senāk.

Svaigais siers

Pienu (500 ml) uzkarsē, bet nevāra, katliņu noņem no uguns, pielej divas ēdamkarotes citrona sulas, maisa, lai piens “saietu kopā”, - rastos kunkuļi, tad pienu ielej sietiņā, notecina paniņas. Piena masu ieliek bļodiņā, pieliek sāli, ja vēlas, ķimenes vai citas sēklas, vai garšvielas. Kad siers  atdziest, to var sagriezt šķēlēs un mieloties.

Kā rodas rūgušpiens?

Rūgušpiens ir sarūdzis piens. Atstājiet svaigu pienu siltā virtuvē, no rīta piena vietā būs rūgušpiens. Pienskābes baktērijas labi strādā siltumā (+15..+18 grādi), tāpēc, lai piens nesaskābtu, to tur ledusskapī aukstumā.

 

Kefīrs, jogurts, tīrkultūra

Tie visi ir vērtīgi skābpiena produkti, tos var gatavot arī mājās, jogurta gatavošanai var iegādāties speciālas ierīces. Katram skābpiena produktam nepieciešama sava baktērija, kas dot produkta specifisko garšu un struktūru. Pieliekot pienam baktēriju, turot pienu noteiktā temperatūrā, iegūst kefīru, tīrkultūru vai jogurtu.

Veikalā var nopirkt jogurtus, kefīrus un tīrkultūras ar dažādām garšām.

Arī mājās var pagatavot, piemēram, zemeņu jogurtu.

Tad būs nepieciešams bezpiedevu jogurts, svaigas, saldētas zemenes vai zemeņu ievārījums. Sajaucot zemenes ar jogurtu, pieliekot cukuru, jūs iegūsiet lielisku jogurtu.

Slepenā vēstule

Vēstuļu projektā mēs mācījāmies rakstīt slepenu vēstuli, izmantojot citrona sulu. To pašu var darīt ar pienu. Ar vates kociņa, kāda irbulīša vai otiņas palīdzību uz lapas uzraksta tekstu, lapu nožāvē. Tekstu varēs izlasīt tad, kad lapu izgludinās ar gludekli.

Piena vārdi

Ir Piena Ceļš debesīs. Mums ir salds (svaigs) piens, skābpiens, sausais piens, piena aizstājēji, kokosriekstu piens, auzu piens, mandeļu piens, pienenes, sēnes ar pienu kātiņā, pienotavas, piena zupas, pienvedēji, pienskābe, peru pieniņš, piena zobi un arī piena puikas.

Raksta pirmpublicējums 2017. gada 16. martā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti