Piecas gardu pankūku receptes svētdienas rītam

Svētdienas rītam piestāv pankūkas. Piedāvājam saldu un sāļu pankūku receptes.

Bada pankūkas

 

Nepieciešams:

  • 4 olas.
  • 100 ml piena.
  • 200 ml rūgušpiena.
  • 0,5 tējkarotes sodas.
  • Pāris karošu kausēta sviesta.
  • 300 g kviešu miltu.
  • Šķipsniņa sāls.
  • Pāris karošu cukura.
  • Eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

Olas sakuļ ar cukuru, pielej izkausētu sviestu (var arī nelikt), pieliek sāli un pielej pienu un rūgušpienu, sakuļ, tad pieliek miltus kopā ar sodu.

Pannu labi sakarsē un ar otiņu kārtīgi sasmērē ar eļļu. Tas ir svarīgi, jo pie nesasmērētas pannas pankūka var pielipt.

Uz sakarsētās pannas lej nedaudz mīklas (te jāpiešaujas, lai neielietu pārāk daudz!) un cep no abām pusēm brūnas.

Svarīgs rituāls!

Visi ēdāji jau sēž pie galda un gaida pankūkas, jo tās nedrīkst likt kaudzē, tad vairs nebūs kraukšķīgas.

 

Burkānu pankūkas

Nepieciešams:

  • 600–700 g burkānu.
  • 2 olas.
  • 3–4 ēdamkarotes miltu.
  • Šķipsniņa sāls.
  • Ēdamkarote cukura (var nelikt).
  • Tējkarote cepampulvera.
  • Eļļa cepšanai.
  • Tējkarote kanēļa + ēdamkarote pūdercukura.

Pagatavošana:

Burkānus notīra, sarīvē uz smalkās rīves. Burkāniem pieliek olas, sāli, cukuru, cepampulveri un miltus. Samaisa pabiezā masā. Ja burkāni sulīgi, būs nepieciešams vairāk miltu.

Kad mīkla samaisīta, liek pannu uz uguns, uzlej eļļu un liek mīklu apmēram pa ēdamkarotei katrai pankūkai, izlīdzina un cep no abām pusēm brūnas pankūciņas.

Pūdercukuru samaisa ar kanēli, pārkaisa gatavās pankūkas. Ja izmanto pūdercukuru pārkaisīšanai, tad pie mīklas cukuru var nelikt.

Gardi ar skābu krējumu vai ievārījumu.

 

Krāsainās pankūkas

 

Sastāvdaļas:

  • 2 lielas olas.
  • ½ glāze miltu.
  • 1 glāze piena.
  • ½ ēdamkarote cukura.
  • šķipsna sāls.

+ krāsai pievieno vienu no šīm sastāvdaļām:

  • 1 sauja spinātu + 3 svaigas piparmētru lapiņas.
  • 2 ēdamkarotes rīvētu sarkano biešu (labāk ņemt vārītas).
  • 3 ēdamkarotes meža melleņu.

Pagatavošana:

  1. Blendera traukā iesit olas.
  2. Turpat klāt iesijā miltus, pielej pienu, pievieno cukuru un sāli, blenderē. līdz izveidojas vienmērīga masa.
  3. Pēc izvēles pievieno kādu no krāsainajām sastāvdaļām un vēlreiz sablenderē līdz viendabīgai masai.
  4. Uz 15 minūtēm atstāj mīklu atpūsties.
  5. Uzsilda pannu, nedaudz ieziež ar eļļu, un cep plānas pankūkas kā parasti – uzlej mīklu uz pannas, pagaida, kamēr viena puse apcepas un tad uzmanīgi, sākumā ar lāpstiņu apbraucot pankūkas maliņai, apmet to otrādi. (Šīs pankūkas cept ir mazliet grūtāk, jo pievienoto dārzeņu/ogu dēļ to masa tik labi neturas kopā, tāpēc viss jādara lēni un uzmanīgi.)
  6. Pasniedz ar saldām vai sāļām piedevām. Labu apetīti!

 

Pūkainās pankūkas

Nē, nē, uztraukumam nav vietas, sakot “pūkainas”, domātas mīkstas un pufīgas pankūkas.

Nepieciešams:

  • 3 olas,
  • 500 ml piena,
  • 100 ml kefīra,
  • tējkarote cepampulvera,
  • šķipsniņa sāls,
  • karote cukura,
  • šķipsniņa vaniļas,
  • glāze miltu,
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

Olas ar cukuru sakuļ, pielej kefīru, pieliek cepampulveri, vaniļu un sāli, samaisa. Masai pieber miltus un samaisa, pakāpeniski pielej pienu. Mīklu labi izmaisa, lai nav kunkuļu.

Mīklas biezumam jābūt kā saldajam krējumam, ja nepieciešams, pieliek miltus vai pielej vēl pienu (var pieliet ūdeni).

Pannā sakarsē eļļu un lej pankūku mīklu, vienmērīgi izlīdzina pa pannu, cep no abām pusēm brūnas.

Pankūkas ēd ar ievārījumu, medu, krējumu. Kristeram vislabāk pankūkas garšo, ja tajās satin zemenes un mellenes.

Burvju triks: Gatavās pankūkas liek uz šķīvja kaudzē un cepšanas laikā tur siltumā. Pirms pasniegšanas galdā pankūku kaudzi apgriež otrādi, tad var dabūt īsto pūkainumu.

 

Kartupeļu pankūkas

 

Nepieciešams:

  • 1 kilograms kartupeļu.
  • 1 ola.
  • 170 ml piena.
  • Sāls.
  • Eļļa cepšanai.

Pagatavošana: Kartupeļus nomizo, sarīvē uz smalkās rīves, nospiež sulu. Sulu noliek nostāties, jo tajā ir liels cietes daudzums.

Pienu uzvāra un karstu iemaisa kartupeļu masā. Kartupeļiem pieliek olu, šķipsniņu sāls un cieti, kura nostājusies sulā.

Uz pannas sakarsē eļļu, ar karoti liek kartupeļu masu, cep no abām pusēm brūnas pankūkas.

Garšīgi ar skābo krējumu, brūkleņu ievārījumu, mazsālītu lasi, saceptu gaļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt