Pētām senu kurzemnieku dzērienu – skābputru! Dienas darbiņš

Gāzēti dzērieni, ūdens, sulas – visbiežāk mūsdienās lietotie dzērieni slāpju veldzēšanai. Senāk kurzemnieki uzskatīja, ka labākais slāpju veldzētājs vasarā ir skābputra.

Iesakām pašiem mazākajiem!

Mīļie vecāki, mēs esam radījuši drošu un radošu platformu zinātkāriem pirmsskolas vecuma bērniem - LSM Bērnistaba!

Bērnistabā ir interesanti un attīstoši uzdevumi, spēles, filmas, eksperimenti, zīmēšana, vakara pasaciņa un daudz kā cita.

 

Pamēģiniet pagatavot!

Vispirms jāatbild uz dažiem jautājumiem:

Kāpēc skābPUTRA, ja tas ir dzēriens?

Tas tāpēc, ka šo dzērienu gatavo no putraimiem (tāpat kā putru) un arī mēdz ēst kā putru. Tātad, ja virums ir šķidrāks, to raudzē un dzer, ja savāra biezāku, ēd kā putru.

Kāpēc SKĀBputra?

Lai dzēriens būtu gardāks un labāk dzesētu slāpes, to saraudzē.

Nepieciešams:

  • Glāze miežu putraimu.
  • Glāze rūgušpiena.
  • 3 l ūdens.
  • Sāls.

Pagatavošana:

Putraimus noskalo tekošā ūdenī, liek vārīties – apmēram 15 minūtes uz lēnas uguns, lai pusmīksti. Noslēdz uguni un karstajā putraimu virumā iemaisa rūgušpienu, pieliek nedaudz sāls (pastāv arī uzskats, ka skābputrai sāli neliek).

Traukam uzliek vāku un atstāj siltā telpā sarūgt. Gatava tā būs pēc dienas vai divām – garšojiet, cik skābu dzērienu vēlaties. Tad putru liek aukstumā un mielojas, kad tā īsti atdzisusi.

Skābputru krūzē lej ar visiem biezumiem, tā garšo labāk.

Variants: Skābputru vāra biezāku (pieliek vairāk putraimu), ēd/dzer, pieliekot skābo krējumu vai pielejot aukstu pienu.

0 komentāri
Pievienot komentāru
Komentēt vari ar kādu no saviem sociālo mediju profiliem
Vecāki un bērni
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti