Sadaļas Sadaļas

Pašu gatavoti cīsiņi zaļā, oranžā un sarkanā krāsā. Bērniem garšos!

Viens no iemīļotākajiem bērnu ēdieniem ir cīsiņi. Nereti cīsiņi ir gluži vai bieds vecākiem – veikalos atrodamie bieži vien ir bagāti ar  taukiem, sāli un dažāda veida pārtikas piedevām. Mājas apstākļos var pagatavot veselīgus un garšām bagātus cīsiņus, jaunajā “Atklāj Ēstprieku” sērijā rāda Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga un kulinārijas eksperte, trīs bērnu māmiņa Jana Medova.

 

Pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas

Jaunākajā “Atklāj Ēstprieku” raidījumā kulinārijas eksperte Jana Medova pagatavos krāsnī ceptus vistas gaļas cīsiņus, kas garšos bērniem un iepriecinās vecākus to “tīrā” sastāva dēļ – pagatavošanā tiem netiek pievienots liels sāls daudzums vai kādas pārtikas piedevas, un tos pagatavot ir pavisam vienkārši, jo to pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – vistas fileja, dārzeņi pēc izvēles un neliels daudzums augu piena, kā arī labs blenderis.

Cīsiņu pagatavošana ir gaužām vienkārša – visas sastāvdaļas sablenderē kopā un ar konditorejas vai parasta polietilēna maisiņa palīdzību garenu desiņu veidā kārto uz cepampaplātes. Cīsiņu pagatavošana cepeškrāsnī aizņem vien 15 minūtes, tādēļ, gatavojot šo ēdienu, varam nesatraukties par ilga laika pavadīšanu virtuvē.

Vistas filejas cīsiņi ar burkānu un zirnīšu biezeni

 Nepieciešams:

Cīsiņiem

500g vistas gaļas.

  • 200ml augu piena (bez pievienota cukura).
  • 100g spinātu.
  • 200g rīvētu burkānu.
  • 200g vārītu biešu.
  • Malta paprika.
  • Kurkuma.
  • Sāls.
  • Pipari.

Biezenim

  • 200g rīvētu burkānu.
  • 200g zaļo zirnīšu.
  • 100ml augu piena.

 

Pagatavošana:

Cīsiņu pagatavošana:

Vistas fileju sagriež gabaliņos, liek blenderī un blendē, līdz izveidojas viendabīga masa. Masai blenderī pievieno augu pienu un atkārtoti to sablenderē.

Maltās vistas gaļas masu sadala trīs vienādās daļās.

Vārītas bietes sagriež gabaliņos, pievieno vienai no gaļas masām, pēc garšas pievieno sāli, kurkumu un visu kopā sablendē.

Otrai gaļas masas porcijai pievieno spinātus un visu kopā sablendē.

Trešajai gaļas masas daļai pievieno rīvētus burkānus un sāli pēc garšas, visu kopā labi samaisa ar karoti.

Katru no trīs gaļas masām pilda savā konditorejas maisiņā.

Uz cepeškrāsns pannas, kas pārklāta ar cepampapīru, no konditorejas maisa cīsiņu formā klāj gaļas masu.

Cīsiņus cep 200 grādos aptuveni 15 minūtes.

 

Biezeņa pagatavošana:

Katlā liek saldētus zaļos zirnīšus, rīvētus burkānus, pievieno augu pienu un visu kopā vāra.

Kad sastāvdaļas ir izvārītas, ar rokas blenderi tās sablendē līdz vēlamajai biezeņa konsistencei.

 

Labs veids, kā apēst vairāk dārzeņu

Tā kā šo mājās gatavoto cīsiņu sastāvā gandrīz puse ir dārzeņi,  šis būs lielisks veids, kā parūpēties par to, lai bērns dienā apēd papildu dārzeņu porciju. Cīsiņus varam pagatavot, tiem pievienojot bietes, kas piešķirs patīkamu sulīgumu un saldenu garšu, spinātus vai burkānus. Starp citu, cīsiņi ar pievienotiem burkāniem patiks tiem bērniem, kam patīk ēdienā sajust tekstūru, jo burkāni šajā receptē tiek pievienoti sarīvētā veidā.

“Dienā bērnam ir jāapēd vesela varavīksne jeb pēc iespējas vairāk augļu un dārzeņu. Tāpēc šāda veida mājās gatavotie cīsiņi ir veselīgi  bērna ikdienas ēdienkartē un būs lielisks veids, kā varam ne vien apmierināt bērna kāri pēc cīsiņiem, bet arī pievienot tiem papildu vitamīnus dārzeņu veidā,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga.

 

Pievilcīga forma

 “Nereti bērnus biedē viss jaunais un sarežģītais. Piemēram, ēdieni, kur pārāk daudz sajaukti produkti vai pats ēdiens ir dīvainā krāsā, vai pasniegtā porcija ir pārāk liela. Bērniem bieži vien strādā loģika – “Nesaprotu, ko ēdu = noliegums”.  Tāpēc ir svarīgi caur ēdienu, kas jūsu bērnam jau garšo, pievienot jaunos produktus,” atklāj Puga.

Tādēļ šādi mājās pagatavoti cīsiņi būs labs veids, kā pievienot jaunas garšas – dārzeņus, garšaugus vai produktus, ko vēlamies bērnam piedāvāt nogaršot. Cīsiņi ir pateicīgi pēc formas, jo bērnam ir ērti tos paņemt ar pirkstiem un ātri apēst. Tāpat arī cīsiņu spilgtās krāsas – rozā, zaļa vai dzeltena raisīs bērnos interesi un motivēs nogaršot jauno ēdienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt