Pantāgs, Lieldienu siers, ziedainais rausis un citi tradicionāli svētku ēdieni

Mūsdienu Lieldienu galds noteikti ir bagātāks, kā sendienās, iespēju vairāk, bet sendienu ēdienu gatavošanai piemīt izzināšanas un izmēģināšanas aura. Aicinām izmēģināt dažas no senākām receptēm (protams, tās ir nedaudz uzlabotas ar mūsdienu iespējām).

Lai arī kā, vienmēr olas Lieldienās ir centrālais ēdiens, arī simbolisks visa jaunā sākums.

Gan jau jums ir savas Lieldienu maltītes tradīcijas, ja vēlaties ko jaunu, izmēģiniet šīs receptes.

Pantāgs

Pantāgs zināms kā Lieldienu un  Ūsiņdienas ēdiens. Pantāgam ir saules krāsa, to gatavo no olām un šī ēdiena pagatavošana ir rituāla – to gatavo visa saime kopā.

Ja jums ir ugunskura sagatavošanas iespēja un labi liela panna, tad gatavojiet pantāgu kā senāk – uz dzīvas uguns ārā. Ja tādas iespējas nav, izmantojiet ierasto gatavošanas veidu.

Pannā izkausē sviesta pikuci un iesit olas, tās samaisa tieši uz pannas. Olas var samaisīt ar pienu vai saldo krējumu un tad liet uz pannas. Senāk pantāgam klāt likuši gan kartupeļus, gan gaļas gabaliņus – kā nu kurā saimē ierasts un kā rocība atļāva.

Rituālā daļa, kur piedalās visi, ir garšvielu pielikšana. Katrs izvēlas savas garšvielas un arī izvēli motivē. Piemet sāls šķipsnu, lai dzīvei garša, piparus, lai dzīvei asums, kanēli, lai smarža, sīpolus un ķiplokus, lai veselība, cukura šķipsna, lai saldums dzīvei tiek. Garšvielas stāsta par to, ko jaunā gadā vēlas, kas iepriekš varbūt nedaudz pietrūcis vai, bez kā dzīvei nav skaistuma un smaržas.

Lieldienu siers

Nepieciešams:

125g sviesta,
200g cukura,
2 olas,
250g sausa biezpiena,
125g mandeļu,
mazliet ruma esences,
citrons,
500g kviešu miltu,
cepamais pulveris.

Pagatavošana:

Ar cepamo pulveri sajauktus un izsijātus miltus uzber uz dēlīša. Vidū uzber cukuru, pārliek sakultas olas, caur sietu izberztu biezpienu un garšvielas, visu labi sajauc.

Tad iemaisa sviesta gabaliņus, nolobītas un sasmalcinātas mandeles. Visu labi samīca.

No mīklas veido kukulīti, kuru cep 180 grādos. Atdzisušu pārziež ar izkausētu sviestu, pārkaisa ar pūdercukuru.

Var cept kēksa formā.

Recepte pēc «Latviešu sadzīves tradīcijas un godi».

Ziedainais rausis

Šim rausim izvēlēta neraudzēta rauga mīkla (mēs reiz jau tādu publicējām pīrāgu cepšanai), jums nav jāraizējas, šī mīkla nepievils, izdosies arī iesācējiem. Rausim var izvēlēties parasto rauga mīklu, tur būs mazāk sviesta.

Pildījums oriģināli ziedainajam rausim ir ar burkāniem. Katra saimniece var variēt - burkāniem pielikt biezpienu, vairāk olu, saldu vai skābu krējumu.

Nepieciešams:

Mīklai:

  • 250 ml piena,
  • 2,5 līdz 3 glāzes miltu,
  • 50g svaiga rauga,
  • 150 g sviesta,
  • ēdamkarote cukura,
  • šķipsniņa sāls.

Pildījumam:

  • 200 g burkānu,
  • 200 g biezpiena,
  • 3 olas,
  • 100 g skābā krējuma + 100 g pārsmērēšanai,
  • 4 ēdamkarotes cukura + 2 ēdamkarotes pārsmērēšanai,
  • kanēlis.

Pagatavošana:

Uzsilda (nedrīkst uzvārīt!) pienu. Siltajā pienā iedrupina raugu, pieliek sāli un cukuru, kārtīgi sakuļ, lai raugs izmaisās pienā. Tad liek klāt miltus pa nelielām porcijām. Pieliek apmēram divas glāzes, samaisa, tad mīklā liek mīkstu sviestu un mīca, liek klāt vēl miltus, līdz sanāk vijīga mīkla. Iespējams, nebūs nepieciešamas trīs glāzes miltu, bet varbūt mazāk, jo mīklai jābūt mīkstai.

Mīklu samīca, pārsedz ar pārtikas plēvi un uz 20 līdz 30 minūtēm liek ledusskapī.

Vārītus, atdzesētus burkānus samaļ gaļas mašīnā, pieliek olas, cukuru, 100 g skāba krējuma un biezpienu.

Mīklu izveltnē, liek ietaukotā formā, izveido nelielas maliņas, lai no mīklas izveidotu tādu kā bļodiņu. Uz mīklas liek burkānu masu, nolīdzina. Cep 190 grādos 25 - 30 minūtes.

Skābo krējumu sajauc ar divām ēdamkarotēm cukura un tējkaroti kanēļa. Ziedaino rausi izņem no cepeškrāsns un pārziež ar krējuma maisījumu, tad ieliek cepeškrāsnī uz minūti.

Izmēģināšanas vērti Lielās dienas ēdieni:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vecāki un bērni
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti