Melleņu pīrāgs
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- 375 g miltu
- 2 ēdamkarotes cukura
- ¼ tējkarotes sāls
- 200 g auksta sviesta
- 5–7 ēdamkarotes auksta ūdens
- 2 tējkarotes citrona vai laima sulas
- 1 ola
Pildījumam:
- 1 kg ogu
- ⅓ glāzes miltu
- 1 ēdamkarotes kukurūzas cietes
- 1 šķipsna sāls
- 180 g cukura
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- Sakulta ola pārsmērēšanai
Pagatavošana:
- Pagatavo mīklu: bļodā samaisa miltus, cukuru un sāli.
- Pievieno sarīvētu sviestu un ar pirkstiem veido mīklas drupačas.
- Tad pievieno ūdeni, citrona sulu un olu un mīca mīklu, līdz izveidojas viengabalaina bumba. To ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
- Uz galda virsmas viegli izbārsta miltus. Ņem ⅔ mīklas un vienmērīgi izrullē lielā aplī. Tad uzmanīgi ieklāj to cepamformā un ieliek ledusskapī.
- Tikmēr izrullē atlikušo mīklu un sagriež strēmelītēs pīrāga virskārtas veidošanai.
- Pagatavo pildījumu – bļodā samaisa ogas, miltus, kukurūzas cieti, sāli, cukuru un vaniļas cukuru. Ar karoti uzmanīgi samaisa.
- Ņem formu ar mīklu ārā no ledusskapja un ieber tajā ogu masu.
- Mīklas malas noklāj ar sakultu olu, un pie malām piestiprina mīklas strēmeles, veidojot rūtiņu rakstu. No malām nogriež lieko mīklu, ar dakšu saspiež abas mīklas daļas kopā un visu pīrāgu apsmērē ar sakulto olu.
- Liek cepeškrāsnī vispirms 200 grādos. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru līdz 175 grādiem un cep vēl 60 minūtes, līdz mīkla ir zeltaini brūna un pildījums viegli burbuļojošs.
- Izslēdz krāsni, bet pīrāgu vēl uz 30 minūtēm atstāj iekšā, lai tas pakāpeniski atdziest.
- Pasniedz mazliet siltu ar saldējumu vai ļauj kārtīgi atdzist istabas temperatūrā un ēd vienu pašu. Labu apetīti!
Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2021. gada 1. maijā.