Ģimenes studija

Audzinātāju un auklīšu darba organizācija bērnudārzā: ietekme uz dārziņa dzīvi

Ģimenes studija

Ētika attālinātajās mācībās: Skolēniem jāsaprot, ka klases telpa kļuvusi virtuāla

Pārtikas pakas skolēniem: nereti to saturs neatbilst veselīga uztura priekšrakstiem

Neveselīgi produkti vai izlutināti bērni? Dancis ap skolēnu pārtikas paku saturu turpinās

Attālināto mācību laikā skolēnu ēdināšanas alternatīva ir pārtikas pakas, to gan neizvēlas visas pašvaldības. Satraukums par paku saturu radās jau pavasarī, akcentējot, ka pakās ir daudz saldinātu un miltu produktu, maz augļu un dārzeņu. Rudenī situācija nav mainījusies. Uztura speciālisti un ēdinātāji uzsver, ka ēšanas paradumi katrā ģimenē ir dažādi, tāpēc paku saturs neapmierina un neapmierinās visus.

Vecāku organizācijas “Mammām un tētiem” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa pauž, ka šim jautājumam pievērsās jau pavasarī, aicinot pašvaldības vērtēt paku saturu. Sākoties jaunajam mācību gadam, vecāki sūtīja attēlus ar veselīga uztura principiem neatbilstošu pārtikas paku saturu. Tāpēc šī saruna rudenī publiski tika turpināta.

Vecākiem šajā laikā atbalsts ir ļoti nepieciešams. Veselības speciālisti pauž, ka situācija ar veselīgu ēdināšanu attālinātu mācību laikā ir pasliktinājusies, tad vēl saņem neveselīga ēdiena pakas, uzsver Akmentiņa-Smildziņa.

"Ģimenes studija" podkāstā:

 

 

 

  • Savā lietotnē meklē - Ģimenes studija.

 

Garums - 50 min; jaunas epizodes katru darba dienu.

Kad atsākās ambulatorā pieņemšana un atjaunojās svara korekcijas programma, tad atklājās, ka

šajā pusgadā bērniem ir svara pieauguma tendence, dažiem svars pieaudzis ļoti nozīmīgi,

ar pieredzēto dalās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina. Pārskatot pusdienu paku piedāvājumu, jāsecina, ka tas neatbilst veselīga uztura pamatprincipiem. Skolu pusdienu piedāvājumu kontrolē, lai būtu kvalitatīva pārtika, bet izrādās, ka noteikumi neattiecas uz pusdienu paku piedāvājumu. Tomēr ir pašvaldības, kuras atrada iespējas izveidot labus piedāvājumus, bet ir arī pēc uzturvērtības ļoti nabadzīgas pakas.

Sociālajos tīklos vecāki dalās ar paku saturu; domas par to, kas veselīgs un vēlams bērniem, kas ne, dalās.

Tiek arī uzsvērts, ka dažādus produktus, kas ir pakā, ģimenē nekad neēd – konservus, cīsiņus, desas un citus.

Olga Ļubina nosauc paku ar nepiemērotu sastāvu –  gatavais kartupeļu biezeņa pulveris, pupiņu konservi, gaļas konservi, saldināti piena produkti, saldinātas brokastu pārslas.

Uzteicami, ja pakā būtu kartupeļi, burkāni, āboli, olas, pilngraudu auzu pārslas.

Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāve Ilona Dreimane  uzsver, ka nav normatīvo aktu, kas regulētu pārtikas paku saturu, tāpēc ar paku saturu cenšas nodrošināt to, kas ir teikts noteikumos.

“Jāatceras – tā ir pusdienu pārtikas paka vienai dienai,“

uzsver Dreimane.

Paku sagatavot ir praktiski neiespējami, jo pārtikas iepakojumi ir tādi, ka grūti paku nokomplektēt, norāda Dreimane. Šobrīd skola, pašvaldība nosaka, cik dienām paku gatavo – nedēļai vai pat mēnesim. Jo lielāks laika posms, jo vieglāk komplektēt.

Tāpat jāņem vērā paku loģistika, tās skolā var glabāties vairākas dienas un sākt bojāties, tāpēc pakās iekļauj produktus, kam nav nepieciešams temperatūras režīms.

“Ēdinātāji nevar uzņemties visu atbildību. Šis jautājums nav sakārtots līdz galam,” pauž Dreimane.

Ēdināšanas formas attālināto mācību laikā ir dažādas, ir arī iespēja saņemt siltu ēdienu ēdienu izdales punktos, ir pārtikas pakas. Ne visas pašvaldības piešķir pārtikas pakas visiem skolēniem. Ir pašvaldības, kur tās saņem bērni, kuriem piešķirtas brīvpusdienas. Viedokļi par to, kas nepieciešams – paka vai naudas kuponi, dalās. No pakām var arī atteikties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vecāki un bērni
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt