Ģimenes studija

Ētika attālinātajās mācībās: Skolēniem jāsaprot, ka klases telpa kļuvusi virtuāla

Ģimenes studija

Kliegšana ir pietiekami populāra pieredze. To jāmācās kontrolēt

"Ralfs gatavo". Ielūkojamies ģimenes projekta tapšanas virtuvē

Mamma un tētis filmē, bērni ir pavāri – ģimenes projekts «Ralfs gatavo»

Latvijas Televīzijas žurnālistes un "Rīta Panorāmas"  vadītājas Karīnas Rubenes un viņas vīra fotogrāfa Mārča Baltskara dēli – astoņgadīgais Ralfs un četrus gadus vecais Martins – raidījumā "Ralfs gatavo" mazos skatītājus iedrošina izmēģināt pagatavot vienkāršas un veselīgas maltītes.

"Kulinārija šobrīd aizņem gandrīz visu mūsu laiku. Kopš filmējam "Ralfs gatavo", mēs reizēm piecas reizes dienā taisām ēst un piecas reizes dienā kārtojam virtuvi. Bērni vēl pa vidu mēģina aiziet uz skolu un bērnudārzu," smej Karīna.

Ralfs arī piekrīt, ka tagad jau raidījuma tapšanā visi ir iesaistīti. "Mamma ar tēti filmē, mēs abi esam pavāri," skaidro Ralfs. 

Pirms tam tiek izplānots, ko gatavos, ar receptēm palīdzējusi arī māsīca, kas apguvusi pavāra profesiju.

"Tas radās pats no sevis Covid pašā sākumā, kad pavasarī bērniem nebija jāiet uz skolu. Bērni dzīvoja mājās un skatījās pavāršovus. Es Ralfam piedāvāju, varbūt tu arī gribi," projekta pirmsākumus atminas Mārcis. "Filmēt un fotografēt nosacīti ir mūsu darbs,

es domāju pamēģināt izveidot kaut ko vienkāršu. Uztaisījām, palaidām sociālajos tīklos, un visiem patika. Uztaisījām vēl vienu un vēl vienu. Tad jau uzrakstījām projektu televīzijai. Tā esam tikuši līdz savam raidījumam."

Mārcis vairāk ir tehniskais atbalsts, galvenais filmētājs, Karīna – filmētāja palīdze un producente, kā arī montētāja.

"Sākām mudināt pašus bērnus gatavot.

Ikdiena ritēja pie datora un sapratām, cik viņi ir nepatstāvīgi, jo ik pēc 5–10 minūtēm: mammu, nomizo ābolu, mammu, uzsmērē maizīti, mammu, ielej man ūdeni! Vienā brīdi sapratu, ka kaut kas nav kārtībā, ka mēs esam par maz viņiem devuši darboties pašiem. Sapratu, jo ātrāk mudini, jo ātrāk velti laiku kopā darboties virtuvē, jo ātrāk viņi kļūst patstāvīgi,"

stāsta Karīna.

Tagad viņa atzīst, ka ar prieku skatās, ka puikas daudz jau var izdarīt paši. Viņa iesaka arī citiem vecākiem mudināt bērnus darboties virtuvē, jo arī pašiem tad būs vieglāk.

"Protams, ne vienmēr var atļauties gatavot kopā ar bērniem. Ja saprot, ka laika ir vairāk, noteikti var un vajag aicināt palīgā. Kļūda ir iesaistīt bērnus tad, kad pats īsti to nevari atļauties, trūkst laika. Beigās sanāk bārties un visi ir nelaimīgi," vērtē Karīna.

Mārcis piekrīt, ka noteikti vajag gatavot kopā ar bērniem un vajag viņus iesaistīt. Tā ir arī iespēja pavadīt kopā laiku ar bērniem virtuvē tajā brīdī, kad nav laika kopā paspēlēties. 

"Tas ir foršs veids, kā pavadīt laiku kopā, kad īsti varbūt nav laika nekam citam," atzīst Mārcis.

Ralfs atzīst, ka viņam patīk gatavot un jau agrāk taisījis salātus. Daudz izmantojis burkānus, jo pašam garšo burkāni.

Mamma piebilst, ka puika vēl neapzinās, ka raidījumā gatavo daudz sarežģītākas lietas. Ja viņam iedotu recepti, pats būtu gatavs daudz uztaisīt.

Karīna novērojusi, ka tēma Ralfam ir tuva un arī pats viņš teicis, ka patīk gan gatavot, gan filmēties. Viņa arī atklāj, ka ļauj brīvi dēlam darboties un stāstīt virtuvē filmēšanas laikā. Reizēm esot tik smieklīgi, brīvi un dzīvi, ka pat mammai grūti noturēt kameru. Ralfa stāstos un darbībās parādās lietas, ko priekšā pirms filmēšanas nepateiksi.

Ralfa palīgs virtuvē ir brālis Martins. Viņš stāsta, ka pats jau māk smērēt sev maizīti, mamma atklāj, ka visvairāk jaunākajam dēlam garšo medusmaize. Ralfs piebilst, ka arī brālis reizēm taisa salātus.

Stāstot par citām kopīgām ģimenes lietām, Karīna un Mārcis atzīst, ka atpūsties izvēlas dabā. Ģimene arī apzināti ir izvēlējusies dzīvot ārpus pilsētas. Paši smejas, ka dzīvo mežā.

Karīnas Rubenes ģimenes receptes

Ģimenes studijas viesošanās laika top ēdieni, kas pašiem ļoti garšo un ir viegli pagatavojami. Mārcis atzīst, ka ikdienā tas ir svarīgi, lai var ātri pagatavot. 

Lavašā ietīta maltā gaļa ar dārzeņiem

Uz pannas apcep sīpolus un ķiplokus. Tad pievieno sarīvētus burkānus un arī apcep, liek traukā. Tad cep malto gaļu, kamēr gatava. Sajauc visu kopā, pieliek sāli, piparus, mīļākās garšvielas, vēl nedaudz pacep.

Atsevišķos trauciņos liek sagrieztus tomātus, papriku, salātlapas, rīvētu sieru, konservētu kukurūzu vai pupiņas un citus gardumus pēc izvēles.

Uzsilda lavašu. Katrs ņem vienu, apsmērē ar tomātu mērci vai pesto, liek gaļas mērci un sagrieztos dārzeņus pēc izvēles. Satin, un ēdiens gatavs!

Saldais ēdiens

Sagriež ābolus un pārber ar cukuru un kanēli. Liek cepamtraukā.

Tad taisa drumstalas. Atlaidinātu sviestu (apmēram trešdaļu no paciņas) samīca ar apmēram tādu pašu daudzumu cukura un miltu. Pārkaisa pāri āboliem un liek cepeškrāsnī cepties apmēram 40 minūtes 160–170 grādu temperatūrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt