Māci bērnam vēsturi! Kā muižas pavāriem ieteica kartupeļus gatavot pirms 225 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ēšanas paradumi laika gaitā mainās. Kartupeļu audzēšana un izmantošana pārtikā sākās 18. gadsimta beigās, bet jau tad muižas pavāriem izdotā pavārgrāmatā ir publicētas kartupeļu pagatavošanas receptes.

Latvijā kartupeļus ieveda 17. gadsimta beigās, plašāk pārtikai tos sāka audzēt vien pēc 100 gadiem, tad tie bija pieejami ne tikai muižkungu galdā, bet arī zemnieku maltītē.

Par kartupeļu popularitāti liecina arī fakts, ka jau 1796. gadā Jelgavā izdotajā pavārgrāmatā muižu pavāriem ir vairākas receptes, kas vēsta, kā kartupeļi pagatavojami. Pagājuši vien daži desmiti gadu, kad 18. gs. vidū kartupeļus Kurzemē sāk audzēt plašāk, bet nostiprinājies gan vārds, gan arī visvienkāršākie, līdz mūsdienām saglabājušies to pagatavošanas veidi, informē Ventspils muzeja pārstāvji, atsaucoties uz pavārgrāmatu.

Te piedāvājam divas receptes no pavārgrāmatas, abu rakstība atšķiras no mūsdienu – tas būs interesants darbs kopā ar bērniem – pētīt seno druku, salīdzināt burtu rakstību.

Pagatavojiet kartupeļus tā, kā tos gatavoja muižu pāvāri pirms 224 gadiem!

Kartupeļu pagatavošanas recepte no 1796. gada pavārgrāmatas

Kartupeļi top labi nomazgāti un ūdenī izvārīti; kad tā uz galda dod, tad top kartupeļi ar munderēm [mundieriem] saukti un ar sviestu jeb sāli ēsti; – jeb tā miza tiek novilkta, tie kartupeļi sagriezti un dziļā bļodā ar sviestu, saldu krējumu, drusciņ sāli, muskatu puķēm [žāvēts muskatrieksta apvalks, muskatzieds, mūsdienās reti izmantota garšviela – aizstājam ar muskatriekstu] un smalki sagrieztiem cīpoliem [sīpoliem] gozāti [sautēti]  un ar pētersīļiem un lokiem apbārstīti; – jeb arī pannā ar sviestu un sīpoliem dzeltenbrūni izcepti.

Kartupeļu pagatavošanas recepte no 1796. gada pavārgrāmatas

Vāri tos kartupeļus ūdenī mīkstus, novelc to mizu, sagriezi viņus plānās ripītēs, sataisi salātu bļodiņā ar bomelji [augu eļļu], vīnetiķi un pipperu, un lai tā kādu brīdi stāv pirms viņus uzdod [galdā].

Kartupeļu kāšamais dēlis

Ventspils muzejā ir apskatāms kartupeļu kāšamais dēlis – kad kartupeļi izvārīti, dēli uzliek uz apaļdibena katla un nolej karsto ūdeni.

Noskaidrojiet:

  • Cik reizes nedēļā ēdat kartupeļus.
  • Savu mīļāko kartupeļu ēdienu.
  • Cik dažādos ēdienos jūsu ģimenē izmanto kartupeļus un to produktus (čipsus, standziņas, cieti, kartupeļu pārslas, biezeņa pulveri un citus).
  • Iestādiet kartupeļus dārzā vai puķu podā uz balkona.

Pagatavojiet līmes zīmuli!

Izvāra kartupeli ar visu mizu, atdzesē, pārgriež uz pusēm un izmanto kā līmi papīra līmēšanai.

 

Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2020. gada 25. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti