Kečups
Ralfs gatavo
Raidījums mazajiem gardēžiem!
- Raidījuma vadītāji – Ralfs un viņa mazais brālis Martins.
- Katrā raidījumā interesanta recepte, ieteikumi mazajiem pavāriem un izzinoša ekskursija, lai redzētu, kā pārtikas produktus iegūst un apstrādā
- Raidījumu skatieties LTV1 sestdienās pulksten 9.00 un Bernistaba.lsm.lv.
Sastāvdaļas: (ja grib taisīt tikai tūlītējai apēšanai, tad sastāvdaļas var ņemt uz pusi mazāk)
- 8 vidēji lieli tomāti.
- 1 liels sīpols.
- 15 lapiņas bazilika.
- 1 tējk. oregano.
- 3 daiviņas ķiploka.
- 1 tējk. sāls.
- 1 tējk. cukura.
- 1 tējk. melno, drupināto piparu.
- 2–3 smaržīgie pipari.
Pagatvošana:
- Sīki sagriež sīpolu un apcep uz lēnas uguns, jo nevajag, lai paliek brūns, bet tikai caurspīdīgs.
- Tomātus noblanšē (aplej ar verdošu ūdeni), nomizo uz sagriež mazos kubiņos.
- Katliņā ielej ½ glāzi ūdens un liek iekšā tomātus un apceptos sīpolus.
- Pievieno sāli, cukuru, melnos piparus, smaržīgos piparus un samaisa.
- Sagaida, līdz sāk vārīties, tad samazina karstumu un ļauj uz lēnas uguns burbuļot apmēram 2 stundas.
- Kad mērce sabiezējusi, pievieno sakapātu ķiploku, baziliku un oregano.
- Pavāra vēl 15 minūtes un var atdzesēt.
- Ja grib, lai konsistence ir kā kečupam, beigās var sablenderēt.
Lavaša trijsūrīši
Sastāvdaļas:
- 120g Čedaras siera.
- 4 lielās tortillas (pannas izmērā).
- 200 g desas.
- 200 g kukurūzas.
- + pēc izvēles var pievienot papriku, malto gaļu, šampinjonus, pupiņas u.tml.
Pagatavošana:
- Sarīvē Čedaras sieru, desu sagriež nelielos kubiņos.
- Vienmērīgi izkārto sieru uz diviem lavaša apļiem.
- Tad uzber desu, papriku vai jebko citu, kas garšo.
- Liek pa virsu otru lavašu un uzmanīgi uzceļ uz sakarsētas pannas (bez eļļas).
- Apcep no abām pusēm uz lēnas uguns, no katras puses 2–3 min (kamēr siers lēnām izkūst un apbrūninās).
- Atdzesē, sagriež trijstūrīšos un, pamērcējot kečupā, ēd. Labu apetīti!