Krāsainais piens. «Izzini ķīmiju!» – projekts bērniem un vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piens nav viendabīgs maisījums, tas sastāv no ūdens šķīduma un maziem tauku – saldā krējuma pilieniņiem. Pārliecinieties par to eksperimentā!

Projektā "Izzini ķīmiju!" esam sagatavojuši 31 eksperimentu, ko var veikt mājās, izmantojot viegli pieejamus materiālus, kas bērniem palīdzēs izprast dažādus procesus, vielu sastāvu un reakcijas.

Izzini ķīmiju!

Izzini ķīmiju!

Bērnistaba, sadarbojoties ar Laboratorium.lv, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu ķīmijas procesu un akārtējās pasaules izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas.

Krāsojami zīmējumi un spēles par ķīmijas tēmu atrodami Bērnistabā.

Krāsainais piens

Šajā eksperimentā piedāvājam pētīt piena sastāvu – ar krāsvielas palīdzību varēs labāk novērot piena tauku noslāņošanos pienā.

Uzmanību! Eksperiments veicams tikai pieaugušo klātbūtnē!

Lai molekulu kustību būtu vieglāk ieraudzīt, pienu var iekrāsot ar krāsvielām.

Nepieciešams:

  • piens,
  • šķīvis,
  • krāsviela,
  • šķidrās ziepes vai trauku mazgājamais līdzeklis,
  • vates kociņš.

Darba gaita:

  1. Šķīvī ielej pienu.
  2. Uzpilina dažus pilienus krāsvielas uz piena dažādās vietās.
  3. Samērcē vates kociņu šķidrajās ziepās vai trauku mazgājamā līdzeklī.
  4. Iemērc samērcēto vates kociņu pienā un novēro ziepju molekulu kustību.
  5. Pamēģini vates kociņu iemērkt citā vietā, veidojot pienā krāsainu zīmējumu!

Speciālistu ieteikumi vecākiem, paskaidrojot bērnam eksperimentā notiekošo:

Piens nav viendabīgs maisījums, tas sastāv no ūdens šķīduma un maziem tauku (saldā krējuma) pilieniņiem. Ja svaigpienu atstāj pastāvēt apmēram stundu, var novērot saldā krējuma noslāņošanos virs piena. Pienam pievienojot ziepes, var saskatīt pienā esošo vielas daļiņu jeb molekulu kustību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti