Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija", raksturojot atsaucību, piesakot vērtēšanai labos ēdinātājus, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes locekle Olga Ļubina skaidroja, ka visaktīvākais ir Kurzemes novads. Atsauksmēs kā pozitīvus faktorus min personalizēto pieeju, aptaujas skolās, pavāru spēju pielāgoties bērnu vēlmēm.
Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāvis Jānis Meija pauž, ka ēdināšanas noteikumi nosaka gradācijas no – līdz, ko vajadzētu, ko drīkst, bet jāpārskata MK noteikumi, tie ir pilnveidojami un pārskatāmi. Arī Pārtikas veterinārais dienests uzskata, ka noteikumi ir pārskatāmi. Vēlme ir nodrošināt bērnam izvēles dažādību. Pamatkavējošais faktors ir finansējums, ir ideja, kā pilnveidoties.
"Ikdienā redzam situācijas, ka bērnam tiek piedāvāts ēdiens, kurš bērnam negaršo, kaut kvalitatīvi pagatavots. Kopā ar sadarbības partneriem var virzīties situācijas uzlabošanai,"
skaidroja Meija.
"Nedrīkst aizmirst, ka bērnam jāsaņem konkrētas uzturvielas noteiktā daudzumā. Skola pilda arī sociālās funkcijas, tā ir dienas svarīgākā maltīte. Asociācija sniedza ieteikumus MK noteikumiem. Ēdienkartes izpildīšana ir otrs aspekts, kas notiek virtuvē. Bieži ir atsauksmes, ka porcijas pārāk mazas, arī – kā pagatavot tā, lai būtu garšīgi," akcentēja Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes locekle Juta Golubova.
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ēdienkarte ir guvusi popularitāti, pacientu vidū ir liela apmierinātība, budžets tāds pats, kā nosaka MK noteikumi skolām.
Bērnu slimnīcas fenomenu raksturojot, Meija saka, ka svarīgs ir cilvēciskais faktors:
"Ja no vieniem un tiem pašiem produktiem trīs ēdinātāji gatavos, ēdiens atšķirsies, tāpēc ļoti svarīgs ir cilvēciskais faktors. Ēdinātāji ir lielas cilvēkresursu krīzes priekšā."
Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija aicina vecākus līdz 28. februārim pieteikt savu bērnu skolu konkursam par labāko skolēnu ēdinātāju Latvijā. Tādā veidā noteiks vislabāko ēdinātāju un aktualizēs bērnu maltīšu kvalitātes līmeni skolās.