Ģimenes studija

Vēstures zināšanas: vai skolēniem tās ir pietiekamas, lai spētu meklēt arī likumsakarības

Ģimenes studija

Jakovenko ģimene radusi pagaidu mājas Rīgā jau gandrīz gada garumā

Daudzveidīgs uzturs skolā un bērnudārzā: iepazīstinām ar labajiem piemēriem

Konkursā meklē labākos skolēnu ēdinātājus; pakalpojumu sniedzēji ir cilvēkresursu krīzes priekšā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Bērniem skolā piedāvātais ēdiens ne vienmēr garšo, tam ir dažādi izskaidrojumi – ēdiens ir bērnam neierasts, tas nav garšīgi pagatavots, ēdienkarti ierobežo pieejamais finansējums un Ministru kabineta (MK) noteikumi, kuros apstiprināti ēdināšanas kritēriji. Lai popularizētu labu ēdināšanas pieredzi, tiek rīkots konkurss, lai noteiktu labākos skolēnu ēdinātājus Latvijas novados. Pakalpojumu sniedzēji saskaras ar kadru trūkumu.

Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija", raksturojot atsaucību, piesakot vērtēšanai labos ēdinātājus, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes locekle Olga Ļubina skaidroja, ka visaktīvākais ir Kurzemes novads. Atsauksmēs kā pozitīvus faktorus min personalizēto pieeju, aptaujas skolās, pavāru spēju pielāgoties bērnu vēlmēm.

Izglītības iestāžu ēdinātāju asociācijas pārstāvis Jānis Meija pauž, ka ēdināšanas noteikumi nosaka gradācijas no – līdz, ko vajadzētu, ko drīkst, bet jāpārskata MK noteikumi, tie ir pilnveidojami un pārskatāmi. Arī Pārtikas veterinārais dienests uzskata, ka noteikumi ir pārskatāmi. Vēlme ir nodrošināt bērnam izvēles dažādību. Pamatkavējošais faktors ir finansējums, ir ideja, kā pilnveidoties.

"Ikdienā redzam situācijas, ka bērnam tiek piedāvāts ēdiens, kurš bērnam negaršo, kaut kvalitatīvi pagatavots. Kopā ar sadarbības partneriem var virzīties situācijas uzlabošanai,"

skaidroja Meija.

"Ģimenes studija"

"Ģimenes studija"

Izgaismo pieredzi un viedokļus par aktuālām ģimenes attiecību, veselības un izglītības tēmām.

Klausies podkāstā sev ērtā laikā un šādās lietotnēs - Spotify, Apple, Google . Jauna epizode katru darba dienu. Epizodes garums 50 minūtes.

"Nedrīkst aizmirst, ka bērnam jāsaņem konkrētas uzturvielas noteiktā daudzumā. Skola pilda arī sociālās funkcijas, tā ir dienas svarīgākā maltīte. Asociācija sniedza ieteikumus MK noteikumiem. Ēdienkartes izpildīšana ir otrs aspekts, kas notiek virtuvē. Bieži ir atsauksmes, ka porcijas pārāk mazas, arī – kā pagatavot tā, lai būtu garšīgi," akcentēja Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes locekle Juta Golubova.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ēdienkarte ir guvusi popularitāti, pacientu vidū ir liela apmierinātība, budžets tāds pats, kā nosaka MK noteikumi skolām.

Bērnu slimnīcas fenomenu raksturojot, Meija saka, ka svarīgs ir cilvēciskais faktors:

"Ja no vieniem un tiem pašiem produktiem trīs ēdinātāji gatavos, ēdiens atšķirsies, tāpēc ļoti svarīgs ir cilvēciskais faktors. Ēdinātāji ir lielas cilvēkresursu krīzes priekšā."

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija aicina vecākus līdz 28. februārim pieteikt savu bērnu skolu konkursam par labāko skolēnu ēdinātāju Latvijā. Tādā veidā noteiks vislabāko ēdinātāju un aktualizēs bērnu maltīšu kvalitātes līmeni skolās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti