Ģimenes studija

Ēdināšana skolā: vai skolēni novērtē un izmanto iespēju paēst mācību iestādē

Ģimenes studija

Iedomu draugi ir 40-65% bērnu. Tas ir normāls bērna attīstības process

Kopā ar Daces Salnājas ģimeni gatavojam rudenīgi sildošo "putaneska" mērci

«Komandas stiprināšana» - Salnāju ģimenes ceļojums kopā ar trim maziem bērniem

Raidījums "Ģimenes studija" dodas ciemos pie televīzijas raidījumu vadītājas Daces Salnājas, kas šobrīd nolikusi malā profesionālos izaicinājumus un nodevusies trīs bērnu audzināšanai. Dace un Arnis Salnāji dzīvo Jūrmalā un audzina trīs bērnus: četrgadnieci Elzu, Pēteri, kuram ir divi gadi, un maijā dzimušo Luīzi.

Televīzijas skatītāji Daci atpazīs kā vienu no raidījuma “Te Karaliste” veidotājiem un, iespējams, atcerēsies arī no "Zelta zivtiņas" reklāmas seriāla jautrās četrotnes. Arnis ir eksprezidenta Raimonda Vējoņa kancelejas vadītājs, un, tieši pateicoties pauzei viņa darba gaitās, šī vasara izvērtusies visiem patīkama, jo tētim radusies iespēja veltīt vairāk laika ģimenei. Piedzīvojuši pārmaiņas līdz ar jaunākās māsiņas ienākšanu ģimenē, Salnāji nolēmuši piestrādāt pie “komandas stiprināšanas” - kopā ar visiem bērniem jūlijā devušies ceļojumā pa Centrāleiropu un sarunā labprāt dalās ar šo pieredzi.

“Es tieku galā, mēs tiekam galā,” atzīst Dace Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija", atbildot uz tradicionālo jautājumu, kā tikt galā ar trim maziem bērniem ģimenē. “Ir jāatlaiž groži, kas ir kārtība, cik laika veltīt sev.”

Par divu nedēļu ceļojumu vasarā Salnāji atzīst, ka tas bijis izaicinājums, bet arī ļoti svētīgs.

“Īpaši pēc Luīzes ierašanas vecākajiem bērniem bija nedaudz spriedze. Brauciens nebija labākais attiecību ziņā, bet labs komandas stiprināšanas laiks. Arī visu augustu, kamēr esam mājās, jūt vēl to spriedzi, ka ir tas trešais, kas aizņem laiku. Ka [lielākie] netiek pie mammas,” atklāj Arnis.

Ceļojums ģimeni ar trim maziem bērniem vedis uz Polijas dienvidiem, Čehiju un arī nedaudz Vāciju. Jā, tieši vedis, jo maršrutu arī nācies mainīt.

“Galvenais braukt, nevajag katru leņķi izrēķināt. Nebija fiksēts mērķis, kur nokļūt, dabūjām mainīt maršrutu. Ar maziem bērniem bija jauki Polijas dienvidos, Čehijā,” stāsta Arnis.

“Ar bēbīti ceļot ir vienkārši, jo viņš ēd un guļ. Mani iedrošināja mūsu lieliskā pediatre,” min Dace.

Dace stāsta, ka devušies pastaigās pa kalnu takām kopā ar bērniem, un nevienu nepārsteidzis, ka viņiem ir līdzi bērni ratiņos. Tur daudzi dodas pastaigās pa kalniem, līdzi ņemot arī bērnus ratiņos. Arnis arī norāda, ka kafejnīcās, kuras apmeklējuši, bijusi fantastiska atsaucība pret ģimenēm ar bērniem, visur ieteica, palīdzēja.

Runājot par gatavošanu mājās, Dace atzīst, ka viņa ir galvenā, jo viņai ēdiena gatavošana ir hobijs. Taču, kopš ģimenē ir ienākuši bērni, degsme ir mazinājusies, arī recepšu jaunrade ir piezemētāka, jo ir bērnu prasības. Tāpat viņa atminas lielāku bērnu mammu teikto, ka tas posms, kad bērni negrib ēst, ir salīdzinoši īss un pārejošs.

Dace arī atklāj, kā pagatavot itāļu virtuves ģeniāli vienkāršo šedevru – puttanesca mērci.

“Mērce vienkārši pagatavojama ar latvietim saprotamām sastāvdaļām un var ēst ar makaroniem,” stāsta Dace. Viņa mudina nebaidīties no anšoviem, kas piedod umami garšu šim ēdienam. Turklāt atdzesētu to var likt arī saldētavā.

Putaneska

Sastāvdaļas: 4-5 lieli, gatavi tomāti (var aizstāt ar vienu ~400-500ml konservētu tomātu kārbu), 8 anšovu filejas eļļā, 2 daiviņas ķiploka, krietna šļuka olīveļļas, olīvas, oregano, svaigi pētersīļi, pēc izvēles – kaperi un cietais siers.

Tomātus griež horizontāli uz pusēm un rīvē uz rupjās rīves, lai atdalītu mīkstumu no mizas. Katlā ar biezu dibenu olīveļļā apcep sasmalcinātu ķiploku, pievieno anšovu filejas, kas drīz izšķīst. Lej klāt tomātu masu, ļauj visam sautēties, lai samazinās šķidruma daudzums. Kad mērce sabiezējusi, to papildina ar sagrieztām olīvām, ja vēlas sāļāku garšu, var pievienot arī kaperus.

Mērci pasniedz ar tajā iemaisītu, iepriekš novārītu pastu, var pārkaisīt ar sakapātiem pētersīļiem un rīvētu cieto sieru.

Vecāki un bērni
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti