Piparkūku rausis
Nepieciešams:
- 500 g piparkūku.
- 1 kārba (380 g) vārīta iebiezināta piena.
- 100 g sviesta.
- Skābs ievārījums.
Pagatavošana:
Piparkūkas sadrupina. Sviestu izkausē, klāt pieliek vārīto iebiezināto pienu, uzvāra. Sviesta un iebiezinātā piena maisījumu pārlej piparkūkām, samaisa.
No šī maisījuma veido kūku – ieliek cepamformā ar noņemamām malām, piespiež. Liek vēsumā uz pāris stundām, tad izņem no formas, pārliek ievārījumu.
Variants: Kūku veido kā kalnu – skudrupūzni, tad pārlej ar ievārījumu.
Variants: Ja pāri palikusi piparkūku mīkla, cep riekstiņu formās riekstiņus un pilda ar vārītu kondensēto pienu.
Piparkūku un dzērveņu kārtojums
Nepieciešams:
- 250 g piparkūku.
- 250 ml saldā (skābā) krējuma.
- 250 g dzērveņu.
- 150 g cukura.
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
Pagatavošana:
Piparkūkas sadrupina. Putukrējumu saputo ar vaniļas cukuru un ēdamkaroti cukura. Dzērvenes samaļ blenderī, pieliek pāri palikušo cukuru.
Stikla traukā kārtām liek piparkūkas, dzērvenes un putukrējumu. Rotā ar dzērvenēm.
Šo kārtojumu labāk pagatavot iepriekšējā vakarā.
Dzērvenes ir laba izvēle, jo to skābums lieliski saderēs ar piparkūku saldumu, bet var izmantot citas ogas. Ja ledusskapī ir saldētas zemenes vai avenes – derēs ļoti labi.
Viltotais tiramisu
Nepieciešams:
- 300 g piparkūku.
- 200 ml saldā krējuma.
- 300 g maskarpones siera.
- 100 g cukura.
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
Pagatavošana:
Piparkūkas sadrupina. Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pieliek maskarpones sieru (maskarpones vietā var izmantot rikotas sieru).
Traukā liek kārtu maskarpones un saldā krējuma krēma, pārkaisa ar piparkūkām, liek nākamo kārtu, tā turpina, līdz noslēdz ar piparkūku kārtu vai pārkaisa ar rīvētu šokolādi vai kakao.
Kārtojumu var sagatavot lielākā traukā vai mazākos porciju trauciņos. Saldo atstāj uz pāris stundām, lai sastāvdaļas sadraudzējas.
Variants: Starp kārtām liek svaigas vai saldētas ogas.
Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2021. gada 3. janvārī.