Klasiska Jāņu siera recepte

Jāņusiers bija un ir tradicionāls svētku cienasts. Ar to cienā jāņabērnus, un tas ir gards un piemērots ciemkukulis.

Iesakām pašiem mazākajiem!

Mīļie vecāki, mēs esam radījuši drošu un radošu platformu zinātkāriem pirmsskolas vecuma bērniem - LSM Bērnistaba!

Bērnistabā ir interesanti un attīstoši uzdevumi, spēles, filmas, eksperimenti, zīmēšana, vakara pasaciņa un daudz kā cita.

 

Sieru var siet jau laicīgi, lai tas nobriest un nostāvas.

Folkloriste Ilga Reizniece stāsta - Jāņu cienasts nebija sevišķi bagātīgs, jo nekas vēl nebija izaudzis. Bija piens, olas, īpaši Jāņiem atstāti mieži alum. Tad nu gatavoja sieru un alu - tas bija obligātais minimums, ko arī dziesmās visvairāk apdzied. Bet, protams, tika cepti arī rauši un pīrāgi. Jāņos ciemiņus esot cienājuši ar Jāņu klimpām, kas mums zināmas kā rabarberu klimpas.

Te iespējams skaisti izkrāsot Jāņu sieru. Izprintē šo lapu!

Dokumenti

Jāņu siers

Lejuplādēt

422.85 KB

 

 

 

 

Siera recepte katrai saimniecei sava. Ja jums nav savas Jāņu siera receptes, izmēģiniet šo. Tā ir vienkārša, pagatavot varēs pat iesācēji, jums noteikti siers sanāks.

Jāņu siers

Nepieciešams:

  • 3 l piena
  • 1 kg biezpiena
  • 3 olas
  • 100 g sviesta
  • sāls
  • ķimenes

Gatavošana:

Pienu uzkarsē (nedrīkst uzvārīt!) līdz 80 grādiem. Karstā pienā pamazām ieliek biezpienu. Lēni maisot, uz lēnas uguns karsē, līdz piens “pārslojas” un atdalās sūkalas.

Marli samitrina ūdenī (lai biezpiens nepielīp pie marles) un ieklāj caurdurī. Kad sūkalas atdalījušās, visu masu lej caurdurī, notecina sūkalas, marli aiz stūriem turot un biezpienu kustinot. Kad sūkalas notecinātas, karstu  biezpienu liek atpakaļ katlā.

Olas, sakultas ar ķimenēm un sāli, pielej karstajam biezpienam. Pieliek sviestu un maisot karsē, līdz biezpiens atlec no katla malām.

Gatavo sieru liek bļodiņās, kas izskalotas ar aukstu ūdeni, tad siers nepielips pie trauka, to būs viegli izņemt.

Klasiskam Jāņu sieram klāt liek ķimenes, tāpēc bieži to arī sauc par ķimeņu sieru, bet var pielikt sasmalcinātas dilles, grauzdētas kaņepju sēklas, magones, sasmalcinātus ķiplokus - kā kurai saimniecei labāk garšo.

 

Šī raksta pirmpublicējums Lsm.lv bija 2018. gada 20. jūnijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vecāki un bērni
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti